Keď do vyhľadávača naťukáte slovo cícer, objaví sa pred vami množstvo výsledkov. Medzi nimi budú dominovať slová ako poklad pred zdravie a najzdravšia strukovina. A skutočne, vlastnosti a zloženie cíceru sú mimoriadne. Slávny je najmä pre svoje pozitívne účinky na cholesterol, tlak, tuk a cukor v krvi, trávenie, ale dokáže toho ďaleko viac. Jedávate ho?
U nás býva na tanieri pravidelne, najčastejšie ako nátierka hummous, ktorú mám veľmi rada. Cícer je aj skvelým doplnkom do akéhokoľvek zeleninového šalátu, ktorý sa vďaka nemu stane naozaj sýtym. V neposlednom rade sú tu polievky, napríklad vývar so zeleninou a cícerom. A aby som nezabudla, skvelý je aj ako prívarok či guláš na indický spôsob s karí.
Je dobré mať zásoby cíceru
Cícer kupujem sušený a varievam ho tak, že ho na noc namočím do vody s bobkovým listom. Ráno vodu zlejem, zalejem novou vodou a len jemne osolím. Varím kým nie je mäkký, ale zároveň ešte stále trošku na skus.
Varievam ho vždy viac, pretože časť, ktorú nepoužijem, po vychladení dávam do mrazničky. Zásoba cíceru sa hodí vždy.
Recept na falafel
- uvarený cícer
- hrsť čerstvej petržlenovej alebo koriandrovej vňate
- 1 cibuľa
- strúčik cesnaku
- soľ
- korenie: rímska rasca, koriander (ten nepoužijem, ak pridávam koriandrovú vňať)
- trošku múky
Pracovný postup
Najprv v mixéri nasekám vňať, cibuľu a cesnak. Pridám guličky cíceru, jemne osolím, pridám koreniny a zase zapnem mixér. Rozmixovanú zmes vysypem do misy, ochutnám a dokorením podľa potreby. Pridám hrsť múky a spracujem najprv prstami, ako posýpku na koláč, potom začnem formovať pevné guličky, trošku menšie ako pingpongové loptičky. Múku používam bežnú pšeničnú, akú mám práve otvorenú, ale kto chce, môže vyskúšať cícerovú múku. No a to je asi tak všetko. Guličky vysmažím na oleji a ešte teplé podávam.
Množstvá
Ja zjem zvyčajne 3, maximálne 4 guličky na posedenie. To je spolu tak 100 – 120 gramov. Nezdá sa to veľa, ale cícer je vážne veľmi sýty. Z 300 g vareného precedeného cíceru mi vyjde 12 guličiek, takže sa dá povedať, že 4 porcie.
Podávanie
Pri podávaní je nevyhnutné ich doplniť sviežim a chrumkavým zeleným šalátom s jednoduchou citrónovo-olejovou zálievkou, prípadne s dresingom z kyslej smotany či pikantnou domácou majonézou s troškou chilli. Veľmi mi chutia zabalné do pšeničných placiek, ale vynikajúce sú aj s varenými zemiakmi.
Ako chutí Londýn. Tak trochu ako Turecko
Prečítajte si moje spomienky na Londýn a jeho chute.