Šaláty sú skvelou voľbou v horúce letné dni, kedy si ich často doprajeme aj namiesto hlavného jedla. Bulgur šalátu dodá hutnosť, a šaláty potom zasýtia na prekvapivo dlhý čas. Na svoje si prídu zase raz aj kamaráti vegetaráni, vegáni si nahradia syry tofu alebo niečím iným, čo jedávajú.
Bulgur a kuskus nie sú mojim výhradne letným jedlom, ale v lete ich jedávam naozaj častejšie. V zime ich jedávam teplé, s mäsom a exotickým korením, ktoré prehreje organizmus.
V lete si ich pripravujem na skorý obed alebo dokonca aj na raňajky. Používam čerstvé bylinky a zeleninu zo záhonu, čo dodáva príprave inak jednoduchého celkom iný rozmer.
Bulgur s paradajkami
Tento bulgur som v pomere 1:2 zmiešala s vodou a nechala uvariť podobne ako ryžu. Ochutila som soľou a čiernym korením a pridala som nakrájané paradajky, bylinky (bazalku, majoránku), syr feta a parmazan.
Všetko som jemne zamiešala, pokvapkala balsamicom a trochou olivového oleja.
Bulgur na turecký spôsob
V tureckej a arabskej kuchyni celkovo som sa často stretávala s kombináciou mäta, citrón, uhorka. Takže už viete, čo patrí do tohto bulguru.
Tentorkát som ho zaliala práve uvareným slepačím vývarom a pridala som ku tradičnej kombinácii aj nakrájaný stopkový zeler. Tento šalát som ochutila trochou čerstvej citrónovej šťavy a pestrecovým olejom.
Bulgur svojou neutrálnou chuťou otvára nekonečné možnosti experimentovania. So sušenými paradajkami. So špenátom. Alebo nasladko s hrozienkami a kúskami čokolády, so škoricou alebo pomarančovou kôrou.