Skvelé letné šaláty, ktoré nasýtia a osviežia. V hlavnej roli bulgur

Šaláty sú skvelou voľbou v horúce letné dni, kedy si ich často doprajeme aj namiesto hlavného jedla. Bulgur šalátu dodá hutnosť, a šaláty potom zasýtia na prekvapivo dlhý čas. Na svoje si prídu zase raz aj kamaráti vegetaráni, vegáni si nahradia syry tofu alebo niečím iným, čo jedávajú.

Bulgur a kuskus nie sú mojim výhradne letným jedlom, ale v lete ich jedávam naozaj častejšie. V zime ich jedávam teplé, s mäsom a exotickým korením, ktoré prehreje organizmus.

V lete si ich pripravujem na skorý obed alebo dokonca aj na raňajky. Používam čerstvé bylinky a zeleninu zo záhonu, čo dodáva príprave inak jednoduchého celkom iný rozmer.

Bulgur s paradajkami

Tento bulgur som v pomere 1:2 zmiešala s vodou a nechala uvariť podobne ako ryžu. Ochutila som soľou a čiernym korením a pridala som nakrájané paradajky, bylinky (bazalku, majoránku), syr feta a parmazan.

Všetko som jemne zamiešala, pokvapkala balsamicom a trochou olivového oleja.

Bulgur na turecký spôsob

V tureckej a arabskej kuchyni celkovo som sa často stretávala s kombináciou mäta, citrón, uhorka. Takže už viete, čo patrí do tohto bulguru.

Tentorkát som ho zaliala práve uvareným slepačím vývarom a pridala som ku tradičnej kombinácii aj nakrájaný stopkový zeler. Tento šalát som ochutila trochou čerstvej citrónovej šťavy a pestrecovým olejom.

Bulgur svojou neutrálnou chuťou otvára nekonečné možnosti experimentovania. So sušenými paradajkami. So špenátom. Alebo nasladko s hrozienkami a kúskami čokolády, so škoricou alebo pomarančovou kôrou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.