Dusené rezne z bravčového pliecka sú v našom receptári novinkou. Ako potvrdzuje aj história, najlepšie objavy prichádzajú v núdzi. Do stavu núdze som sa dostala v jeden pekný víkend, keď v mrazáku, ktorý zúfalo volal po odmrazení, ostal posledný kus mäsa. Už sa to nedá odkladať. Rozmrazím ho a odmrazím, rozhodla som sa.
S vidinou hromady voňavých vypražených rezňov pozval manžel na nedeľný obed aj brata. Obaja sú odchovaní na domácich morčacích rezňoch, ktoré pre nich s láskou vyprážala babička. Obaja sú v dôsledku babičkinej kuchyne sú obaja mimoriadne konzervatívni stravníci, takže rezne na rodinný obed boli stávkou na istotu. Do momentu, kým som nezistila, že rozmrazené karé je vlastne pliecko. Zaváhala som.
Urobím rezne z pliecka? Zistia to? Ale čo, veď nech idú na rezeň do reštaurácie, keď nechcú pliecko!
Odkrojila som dva statočné pláty mäsa a zvyšok sme pomleli. Teda pomleli … ale o komplikáciách s mäsovými mlynčekmi v našej rodine vám porozprávam inokedy. Teraz sa s vami chcem podeliť o fakt dobrý recept.
Suroviny:
- bravčové pliecko nakrájané na 2 cm hrubé plátky (váha cca 200 g na osobu)
- mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cibuľu (ak nemáte poruke kaleráb a zeler, nechajte tak)
- mleté čierne korenie, mletú papriku a soľ
Postup
Na rozdiel od receptov, ktoré obľubujem, tento je trošku náročnejší na šachovanie s hrncami. Najprv som mäso okorenila a osolila, naklepala a narezala, aby sa neohýbalo. Potom som si dala do liatinového hrnca rozpustiť masť, v ktorej som osmažila cibuľu nakrájanú na plátky. Mäso som na cibuli sprudka zatiahla z obidvoch strán.
Podliala som vodou, pridala nakrájanú mrkvu a petržlen. Vodu som doliala tak, aby zakryla mäso. Zakryla som hrniec a nechala som všetko dusiť hodinu a pol na nízkom plameni. Keby som robila viac ako 2 pláty mäsa, tak by som toto nechala prebehnúť v pekáči v rúre.
Po hodine a pol som vzala panvicu, v ktorej nikdy nič neprihorí a preložila som do nej mäso. Z obrovských plátov mäsa ostali úplne štandardné, pomerne malé kúsky!
Z hrnca som naberačkou priliala trochu vývaru, ktorý vznikol počas dusenia, a časť zeleniny. Teraz už bolo vody menej, len tak, aby tesne pokrývala mäso. Zvyšok vývaru so zeleninou som precedila.
Panvicu som tiež zakryla a pokračovala som v dusení mäsa ešte pol hodinu pri najvyššej teplote na mojom sporáku. Postupne som podlievala precedeným vývarom, kým som ho nespotrebovala celý a kým mäso nebolo fakt úplne mäkké.
Záverečná úprava pozostávala z toho, že keď bolo mäso konečne mäkké, tak do pôvodného hrnca, v ktorom sa dusilo mäso prvú hodinu a pol, som dala nahriať trochu oleja. Mäso som z panvice vybrala kliešťami a položila ho na pomúčenú dosku. Potom som mäso vložila do horúceho oleja múkou dole a posypala som ho zľahka aj zhora. Rýchlo som podliala vývarom z poslednej panvice, ktorý som aj teraz precedila cez husté sito.
Mäso s vývarom som nechala prejsť varom a keď sa tekutina zase zredukovala na takmer nič, doliala som ešte trochu vody a nechala prevrieť, aby bolo dosť omáčky.
Podávanie
Chlapi na môj výtvor pozerali s nedôverou a ja sama som si veru nebola istá, aký je výsledok. Mäso však bolo mäkkučké, omáčka voňavá a plnej, lahodnej chuti. Podávala som s ryžou a kyslou uhorkou. A víno? Najlepšou voľbou k dusenému bravčovému pliecku je modrá frankovka.
Mrazák je odmrazený. Čakajú nás nové dobrodružstvá v kuchyni spoza plota. Je leto, začíname s ďalšou fázou prestavby. Potom do mrazáku zase naskladním zásoby vývaru a cesnakového chleba.