Dusené hovädzie mäso vo výsledku môže pripomínať nejaký druh gulášu. Keďže však guláš má svoju špecifickú receptúru a základ položený na masti, cibuli a paprike, nenazývajme gulášom len tak hocičo. Dusené hovädzie mäso na paradajkách so zázvorom bude chutiť predovšetkým ľuďom, ktorí majú radi exotické koreniny.
Recept je jednoduchý, stačí vám len jeden dobrý hrniec s hrubým dnom, najlepšie liatinový a trpezlivosť. Keďže príprava je tiež pomerne nenáročná, je ideálne varenie na sklonku dňa, keď už má človek tak povediac všetko hotové. Hrniec počas varenia strážiť netreba a jesť sa bude až na druhý deň.
Aromatické koreniny použité v tomto recepte mu dodávajú šmrnc nevtieravej exotiky, ktorá je príjemná aj pre konzervatívnejšieho človeka. Zázvor a paradajky majú vynikajúce imunitu podporujúce vlastnosti, preto dusené hovädzie týmto spôsobom pripravujem hlavne na jeseň.
Budete potrebovať
150 g hovädzieho mäsa na osobu na deň
2 strúčiky cesnaku
2 – 4 cibule (ideálne červená)
Škorica (nemletá)
Badián
10 paradajok a/ alebo paradajková pulpa/ pretlak
Sójová omáčka
Čerstvý zázvor
Pracovný postup
- Ako prvé si pripravím čerstvú paradajkovú pulpu. Paradajky narežem, zalejem vriacou vodou a nechám spariť. Ošúpem a v mise rozpučím pučidlom na zemiaky. Ak používam pulpu z konzervy alebo paradajkový pretlak či omáčku, tak tento krok vynechám a začnem druhým krokom.
- V hrnci s hrubým dnom rozohrejem masť a pridám nahrubo nasekanú cibuľu. Tú osmažím spolu s 1 kúskom škorice a 1 hviezičkou badiánu.
- Medzičasom nakrájam hovädzie mäso (stehno alebo iné mäso, ktoré sa hodí na guláš) na väčšie kocky a pridám k cibuli. Zároveň zapnem rúru na 130°C.
- Nechám zatiahnúť, premiešam a pridám paradajakovú pulpu. Ak ju mám čerstvo pripravenú, tak použíjem cedník, cez ktorý paradajky pasírujem, aby mi tam podľa možností nevošli semienka z paradajky. V tejto fáze pridám sójovú omáčku, okoštujem a dosolím podľa potreby.
- Pridám asi 10 cm zázvoru nakrájaného pozdĺžne na plátky a dva strúčiky cesnaku.
- Hrniec s mäsom a šťavou zakrytý premiestnim do rúry, kde nechám mäso pomaly sa dusiť 2 hodiny. Ak je mäso mäkké, tak rúru vypnem a nechám hrniec v rúre, až kým nevychladne.
Poznámky
- Pri dusení mäsa, hlavne ak dusíte mäso vcelku, platí jednoduché pravidlo. 1 kilo = 1 hodina. Ak však chcete mäso úplne mäkké, aby sa dalo odštipnúť lyžicou, doprajte mu kľudne dlhší čas.
- Skúste zvážiť aj koreniny ako koriander, horčica, muškátový orech alebo chilli, hlavne ak ste fanúšikom ostrejších chutí.
- Tento typ jedla je najlepšie pripraviť o deň skôr a nechať 24 hodín pred servírovaním odstáť.
- Podávala som s chlebom, ale aj ryža by bola dobrá voľba.
Páči sa vám recept?
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.