Zimné tmavé rána, častokrát chladné, si priam žiadajú teplé voňavé raňajky. Tie, koniec koncov, pôsobia blahodárne nielen na našu psychiku, ale ak sa rozhodnete pre nejakú zdravú domácu kašu, tak aj na zažívanie.
Ovsená kaša
Najjednoduchšie je namočiť večer pred spaním ovsené vločky do vody. Mne sa osvedčil pomer 1:3, teda dávam dvakrát toľko vody ako ovsených vločiek. Na druhý deň ráno stačí hrniec položiť na sporák a miešať, kým kaša nezhustne. Potom pridávam trochu mlieka, aby sa zmes zase nariedila na prívarkovú hustotu a miešam do úplného zahustenia, čo je asi tak ešte tri minúty.
Samozrejme, samotné ovsené vločky by boli bez chuti. Ja si do kaše pred ranným varením pridávam za lyžicu strúhaného kokosu, lyžičku javorového sirupu a sušené slivky. Hotovú kašu posypem kakaom, lebo ráno sa mi horkú čokoládu strúhať nechce, takéto hrajkanie si nechávam na víkendové rána. Táto kombinácia ma zatiaľ neomrzela, ale každý si určite nájde svoju obľúbenú chuť. Populárne bývajú kombinácie jablko, škorica a med. V tomto prípade odporúčam zamiešať med až do trochu vychladenej kaše v miske či tanieri, aby si zachoval čo najviac výživných látok.
Kašu si môžete obohatiť lyžičkou chia semienok alebo ľanovým semienkom. Kto má čas a chuť, môže si kašu ozdobiť ovocím. Perfektná je napríklad s mangom alebo s čerešňami. Chia semienka, samozrejme, kašu ešte viac zahustia, na to treba myslieť pri pridávaní. A v každom prípade, nezabudnite počas dňa piť dostatok tekutín, inak riskujete poriadnu zápchu.
Pohánková kaša
Milovaná, nenávidená pohánka. Niekomu smrdí, a poviem otvorene, že právom. Aby ste sa vyhli pohánkovej pachuti, treba si pri nákupe vybrať pohánku lúpanú mechanicky, nie termicky, čo môže byť celkom problém. Kvalitná pohánka sa dá kúpiť aj v niektorých mlynoch. Ani s termicky spracovanou to nie je však celkom stratené. Treba ju len namočiť na noc do vody a vodu ráno vyliať. Ďalší postup varenia je taký istý ako pri ovsenej kaši. Pomer vody 1:3, príchute, miešanie, hustnutie. Na chuť si buď zvyknete, alebo nie. Možno vás bude motivovať jej obrovský zdravotný prínos.
Kukuričianka (kuľasa)
Osobne moja najobľúbenejšia kaša! Na jednu porciu si pripravím 250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné). Pridám štipku soli, 2 a pol lyžice kukuričnej múky polenta. Zamiešam a postavím na sporák. Počas celého varenia miešam. Postupom času sa zmes stáva stále krémovejšou až začne bublať. Na chvíľu odstavím zo sporáka, teplotu znížim, ale pritom stále miešam budúcu kašu. Povarím za stáleho miešania ešte aspoň tri minúty. Treba ale dávať pozor, kaša pomerne divoko buble. Ja mám túto kašu rada takú hustejšiu, takže si ju dám na plytký tanier. Navrch položím tenký plátok studeného masla, lyžičku medu a posypem ju kakaom alebo škoricou. Táto kaša sa dá robiť aj naslano, ako príloha ku niektorým jedlám, ale o tom niekedy inokedy.
Špaldová kaša
Táto je na mojom stole novinkou. Objavila som konečne špaldovú krupicu a varila som ju prvýkrát tak, ako kukuričianku. Je naozaj veľmi chutná, len sa mne osobne nezdala tak sýta ako kukuričianka či ostatné kaše. Vyskúšala som ju so škoricou a ľutovala som, že som si pripravila len jednu porciu.
Pomalé rána a dobré raňajky sú pre mňa základ. Videla som rôzne ponuky instantných kaší, aj som nejaké vyskúšala, ale na môj vkus boli presladené. Nebolo ani cítiť prirodzenú chuť a vôňu obilniny. Dobrá domáca kaša je hotová do 15 minút a fakt mi stojí za to si aj privstať. Keď zvládnem svoje ráno, mám pocit, že zvládnem celý deň. A hlavne, neštekám po ľuďoch, ktorí majú tú smolu, že na mňa natrafia pred raňajkami.
„Tri zimné mesiace sa nazývajú „uzatváranie a uchovávanie“. V zime voda zamŕza, zem puká a otvára sa. Človek nesmie zbytočne plytvať svojou energiou, má chodiť skoro spať a so vstávaním má počkať až do východu slnka. Ducha si má uschovávať hlboko ako nejaké tajomstvo a musí si ho chrániť ako namáhavo vytúženú vec. Je treba sa chrániť pred zimou a vyhľadávať teplo. Nesmie sa dovoliť, aby sa telo potilo, lebo tým je poškodzovaná ochranná energia. Takéto chovanie zodpovedá zimnej atmosfére a je to správny spôsob pestovania vlastnej energie. Kto ide proti tomu, poškodzuje si obličky a na jar sa bude cítiť ochabnutý a slabý, pretože si nevytvoril žiadne dostatočné podmienky pre rodenie jarnej energie.“ (Zdroj: Su-Wen, taoistický lekársko-filozofický text)
Ja už cca 10 rokov raňajkujem v týždni výhradne ovsenú kašu na sladko (hrozienka, slivky občas marhule, mak, škorica a orechy). Tá istá kombinácia je výborná aj zo pšena + navrch poctivé kravské maslo. A fajn je aj klasická krupicová kaša: )
Zaujala ma tá kukuričianka, niekedy musím vyskúšať. Vďaka za tip.
Na zdravíčko 🙂 Ja kaše zbožňujem, ale z času na čas ich vytlačí kváskový chleíb s maslom a medom, to neodolám 🙂 Inak do kaší mám najradšej sušené slivky, čokoládu, škoricu, orechy, a presne ako píšeš – maslo navrch. Kukuričianka je výborná ako sladká kaša, ale aj naslano ako polenta, dokonca sa chladí a opraží, v talianskej a rumunskej kuchyni ako príloha k mäsu, zelenine. Ale o to sa zatiaľ márne snažím, furt si to rozmyslím a skončím tanierom sladkej kaše 😀