Northampton je provinčné mestečko ležiace asi tak hodinu a pol vlakom severne od Londýna. Reštauráciu vlastnil a viedol český manželský pár, ktorý do Británie emigroval približne v tom období, keď som sa ja narodila. Ich reštaurácia bola vyššia trieda, s plátenými naškrobenými obrusmi, látkovým priestieraním a ručne leštenými príbormi a pohármi. Otvorená bola od pol siedmej večer a dostať sa tam na večeru bolo možné výhradne na základe telefonickej objednávky. Jedlo bolo skvelé, podávané spôsobom “silver service” a ceny vysoké. V nedeľu bolo zatvorené a v pondelok bol upratovací deň.
Upratovali sme každý večer, ale v pondelky som umývala absolútne všetko. Kachličky na stenách a police nad sporákmi, zanesené mastnými výparmi, panvice, pec, plechy, fritézy, chladničky, jednoduch všetko. Zlatým klincom programu bolo drhnutie dlážky s protisklznými dlaždicami. Tie dlaždice sú vrúbkované ako šachovnica, drhnúť sa nedali inak, než tak, že som si k tomu kľakla, ako za čias Jany Eyerovej a namáhavo drhla kefou do všetkých strán. Mimochodom, bolo to skvelé cvičenie na spevnenie chrbtice, paží a zadku, akurát som po tých 45 minútach, koľko mi to drhnutie trvalo, ledva chodila.
Na fňukanie ani regeneráciu nebol čas, prišla šéfova manželka s autom naloženým tovarom na týždeň, ten som roznosila na povalu a do pivnice. Nákupom myslím 12 kilové balenia múky, mlieka, bedne karfiolu, krabie masla a podobne. Mohla som si vybrať, či ponesiem väčšiu váhu alebo sa prebehnem po strmých schodoch viackrát. Noa ak som náhodou všetko stihla skôr ako včas, pomáhala som ešte Jill, starej panej, ktorá chodila mangľovať a škrobiť obrusy.
Tímový obed? Lasagne!
Jednou z mojich pondelkových povinností, okrem upratovania, bola príprava obedu pre celý personál, teda čašníčku Jannete, brigádničku Jill, šéfa, šéfku a mňa. Tým jedlom, na ktoré sme sa všetci každý týždeň tešili, boli lasagne. Ku lasagnam, ktoré sme bohato posypali čerstvo mletým čierným korením a strúhaným paramzánom, sme zajedali rozpečený chlieb a maslo, ktorý sme si namáčali do výbornej omáčky.
Recept na lasagne mali šéfovci od svojho prvého šéfa, Taliana Luigiho, u ktorého pracovali v 70-tych rokoch po emigrácii z Čiech, a pre mňa osobne sú to tie najlepšie lasagne na svete.
Recept na lasagne
- 400 – 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo morčacieho)
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 feniklu (buľva)
- Olivový olej
- 1000 ml paradajkovej omáčky
- Pláty cestoviny (z 200 g múky a 3 malých vajec)
- Bešamel
A teraz trochu podrobnejšie a s postupom
Najrpv si pripravím cesto na cestoviny, aby sa odležalo, a pustím sa do prípravy ragú. Očistím zeleninu a nakrájam nadrobno, orestujem na olivovom oleji, pridám zeleninu, potom mäso. Orestujem, pridám 500 ml paradajkovej omáčky, ohrievam. Dochutím podľa potreby, ale zvyčajne už netreba, omáčky mám zavarené tak, že sú ochutené. Nechávam variť tak 20 minút na nízkej teplote pod pokrievkou. Kým omáčka buble, tak odpočinuté cesto rozvaľkám na nie úplne tenké pláty. Na strojčeku je to tuším 4 stupeň.
Nahrejem rúru (nahrievanie sa dá využiť napríklad na upečenie baklažánu na babu ganesh) a do pekáča vrstvím pláty cestovín a ragú. Začína sa vrstvou paradajkovej omáčky, použijem 250 ml. Nasleduje cestovina, ragú, cestovina, ragú, cestovina. Na vrchnú vrstvu cestovín natriem posledných 250 ml paradajkovej omáčky a posypem strúhaným syrom. Klasika je eidam a mozzarella, vyskúšala som aj feta syr a bolo to výborné. Lasagne pečiem na 200°C kým nie je syr zlatitstý.
Niekto do spodnej omáčky zamieša bešamel, iní ho dávajú navrch namiesto poslednej vrstvy paradajkovej omáčky. Lasagne sú vďaka bešamelu krásne krémové, ale ja ho používam len občas, predsa len, ide o sýte jedlo a bešamel je riadna kalorická bomba z múky, masla a mlieka.
Užitočný tip
Cestoviny na lasagne nepredváram. Keďže pláty cestoviny sú čerstvá, uvaría sa v omáčke počas pečenia. Vďaka tomuto postupu si zachovajú výbornú chuť aj štruktúru, nebudú rozvarené. Namiesto bežnej pšeničnej múky môžete vyskúšať celozrnnú semolinu alebo špaldovú múku.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.