Domáce celozrné špaldové sušienky s ovsenými vločkami a brusnicami

Sušienky patria medzi zásoby, ktoré sa oplatí mať. Či už potrebujete rýchlu vzpruhu ku poobednej kávičke, na desiatu, na výlet, alebo sa blíži nečakaná návšteva, sušienky na vás počkajú. Teda, ak si ich nezjete hneď!

Výhodou domácich sušienok je, že si môžete vybrať skutočne kvalitné suroviny a vyhnúť sa tak palmovému oleju a iným nechceným prísadám.

Suroviny:

  • 250 g masla
  • 100 g cukru (ak máte radi sladšie, tak 150 g)
  • 500 g špaldovej múky
  • 50 g ovsených vločiek
  • 100 g sušených brusníc
  • 2 vajcia
  • 1 čl prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup

Maslo som rozkrájala a nechala trochu povoliť pri izbovej teplote. Do misy som navážila múku, cukor, ovsené vločky, soľ a prášok do pečiva, pridala som vajíčka.

Do suchej zmesi som pridala som maslo izbovej teploty a poriadne som celú zmes prehnietla rukami. V prípade, že použijete celozrnú múku, tak bude potrebné pridať (postupne a podľa potreby) aj asi tak pol deci mlieka. Nedajte sa odradiť tým, že cesto sa zjednocuje len postupne, chce to trochu trpezlivosti.

Keď bolo cesto takmer hotové, zakomponovala som doňho brusnice a kúsky horkej čokolády. Maslové cestá sa dávajú do chladničky tak na pol hodiny oddýchnuť, lepšie sa s nimi potom pracuje.

Ja som teda z cesta uťapkala 4 kratšie tenšie valčeky a dala som ich do chladničky, kým sa nahreje rúra na 200°C.

Pečenie

Sušienky pečiem 17 minút na 200°C na plechu vyloženom papierom na pečenie. Cesto sa roztiahne len máličko, sušienky takmer nezmenia tvar, netreba teda nechávať nejaké extra veľké medzery.

Variácie

Môžete pridať mleté či nasekané orechy alebo kokos, brusnice môžete dať len navrch do stredu alebo vôbec.

Skladovanie

Každý má svoj vlastný sušienkový štýl. Z uvedených surovín urobíte buď 40 veľkých hrubých na vidiecky spôsob alebo 80 – 100 menších a tenších, kultivovanejších sušienok. V uzavretej dóze (ja vykladám a zľahka prekrývam ešte aj papierom na pečenie) vydržia dlho, časom sú stále chrumkavejšie, krehkejšie a lepšie. Tak si ich pár odložte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.