Baked beans [pečené fazule] sú jedlom, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť takzvaných anglických raňajkok, presnejšie ich full English breakfast. Ja tieto raňajky obľubujem v lete. Vstávam skoro ráno, teplota je ešte znesiteľná a ešte sa dá normálne najesť. So stúpajúcimi teplotami v priebehu dňa sa môj apetít bude zmenšovať priamo úmerne tomu, ako bude môj žalúdok naliaty kávou, citronádou, čajom a podvečer vínom.
Výhodou doma pripravených baked beans z domácich surovín je, že celkom určite viete čo v nich je. Nemusíte dumať ako je to možné, že konzerva baked beans od značkovej firmy stojí libru tridsať, zatiaľčo baked beans ako privátne diskontné značky obchodov sa predávajú za deväť pensí. Tento cenový rozdiel si všimli kamaráti, ktorí si svojho času prišli do Anglicka zarobiť a v rámci úsporného programu sa niekoľko mesiacov živili len najlacnejším pivom, najlacnejším toustovým chlebom a tými deväťpensovými fazuľami. S miernymi obavami som ich ochutnala a na moje prekvapenie chutili rovnako ako tie drahé, ktoré som ako pravý gastrosnob jedávala ja.
V našich končinách sa zvykne pripravovať fazuľa ako polievka, prívarok alebo guláš. Ak ide o poliveku a prívarok, tak tie sa delia na sladkokyslé so smotanou alebo ich pripravujeme s údeným mäsom, klobásou a koreňovou zeleninou. Jedno lepšie ako druhé. Hoci podľa názvu by človek očakával, že baked beans sa pečú, pravdou je, že sa varia. A ja vám teraz prezradím, ako ich pripravujem ja.
Suroviny:
- 500 g fazule
- 0,5 dcl paradajkovej omáčky
- Červená štipľavá paprika mletá
- Bobkový list
- Nové korenie
- Čierne korenie
- Fenykel
- Soľ
- Podľa chuti: ocot, cukor (xylitol)
Pracovný postup
Fazuľu som namočila na noc do vody s bobokovým listom, a to v širokom hrnci s hrubým dnom, v ktorom som ju plánovala variť. Vody zvyčajne dávam tak akurát, teda po napučaní fazule je pár centimetrov nad fazuľou. Množstvo by malo byť také, aby to nebola polievka, ale ako na prívarok, teda nie príliš veľa, ale ani úplne málo.
Po 12 hodinách som fazuľu postavila na sporák, pridala pár guličiek nového korenia a fenyklu a zakryla. Počkala som, kým voda začne vrieť, potom som teplotu znížila, ale tak, aby voda stále mierne bublala. Varím tak 2 hodiny, podľa toho, aká je fazuľa tvrdá či mäkká.
Do uvarenej fazule pridám pol litra mojej domácej paradajkovej omáčky a sušenú štipľavú papriku. Opúť privediem do bodu varu, zamiešam a zase varím zakryté pri nízkej teplote. Podľa množstva tekutiny v hrnci treba baked beans miešať, aby neprihoreli. Ak je omáčka riedka, tak zahusťujem kukuričnou múkou, ktorú len tak nasypem do omáčky a rozmiešam. Pred odstavením ochutnám omáčku a doladím soľ, cukor, ocot.
A prečo vlastne pečené fazule?
Správne by sa mali tieto fazule pripravovať v peci či rúre pečením. Ja ich však radšej varím, pretože som lenivá umývať rúru a paradajková omáčka rada buble, a pri tom ostrieka celú rúru. Pod pokrievkou si môže vyskakovať ako chce.
Tip spoza plota
Baked beans nemusíte jesť na raňajky ako Angličania. Ku baked beans máme radi fašírku podobne, ako ku iným prívarkom, k tomu stačí zajedať chlebík. Ak chcete naozaj domáce baked beans, skúste si urobiť zásoby fazule z vlastnej záhrady alebo od miestneho pestovateľa. Nám zvyknú stačiť 2 kilá na rok. Keďže sušenú fazuľu ale radi papajú mole, my ju držíme dôkladne usušenú v mrazničke. Rozmrazovať netreba, stačí len namočiť ako vždy.
Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!
- Hrachová kaša
- Kaša z červenej šošovice
- Trenčiansky párok s fazuľou
- Vegan burger z červenej šošovice
- Novoročný šošovicový prívarok so sekanou
- Vegánska hrachová polievka
- Klasický fazuľový prívarok
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.