Cuketová nátierka poslúži ako omáčka aj ako nátierka, je výborná aj samo o sebe. Zvyknem ju ohriatu podávať ku ryži, cestovinám, pečenému mäsu, osvedčila sa aj ako do domáceho hamburgera či ako základ zeleninovej omáčky pod mäso.
Celé leto postupne dozrievali cukety, ktoré Józsi zasadil pri plote. Keďže cuketa je známa svojou rodivosťou a sused je štedrý, ponúkal nám, nech si cukety oberieme a keď sme neobrali, tak nalm vždy pár priniesol. Z prvých mladých zelených plodov som navarila vynikajúcu polievku, len som môjho muža, zarytého odporcu cukety v akejkoľvek podobe nepresvedčila, že ide o “bežnú zeleninovú polievku”.
Od zážitku s cuketovou polievkou ma vždy, keď sme prechádzali okolo Józsiho plota ťahal preč, nech ich ešte nechám narásť, že sú ešte maličké. No a tak tie maličké cukety dorástli do gigantických rozmerov v a sused nám ich prehodil cez plot, keď sme s ním popíjali jeden večer vínko. A tak aom ju zavarila.
Cuketová omáčka na hrianky
- 2 kg cukety
- 4 veľké cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 lyžičky soli, najlepšie morskej
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice vínneho octu
- 5 lyžíc worcestrovej omáčky
- 2 lyžičky drveného chilli (ja som dala semienka zo 6 stredne veľkých chilli paprík)
- 700 ml paradajkového pretlaku alebo domácej paradajkovej omáčky – ak použijete čerstvé paradajky, počítajte s tým, že budete oveľa dlhšie redukovať tekutinu a budete potrebovať viac dochutiť.
- čierne korenie mleté
Z tohto množstva získate približne 2 litre čatní. Odporúčam zavárať skôr do menších fľatičiek.
Postup
Nastrúhala som cibuľu, dala som ju smažiť. Očistenú cuketu bez kôstok som nahrubo nastrúhala (ako tekvicu). Pridala som ju k cibuli, pomiešala, pridala soľ, korenia a pradajkový pretlak. Na miernom plameni som redukovala tekutinu a ladila chute.
Podľa toho, koľko vody cuketa pustí, je čatní hotové za hodinu až dve. Cuketová nátierka reaguje po zaváraní podobne ako tekvica, preto je lepšie ho strelizovať 15 minút pri 90°C, aby neskysla. Z rovnakého dôvodu ju po otvorení treba držať v chladničke a dojesť so 2-3 dní.
Čo sa mi osvedčilo
Vôbec nezaškodí mať hrniec pri varení hlavne ku koncu varenia zakrytý a z času na čas omáčku premiešať, aby sa nepripálila, ale zároveň hustla. Pomer cibule a cesnaku sa dá zmeniť v prospech toho, čo máte radšej, a ak máte radi pikantné nátierky, môžete do omáčky pridať aj trochu nastrúhaného čerstvého zázvoru alebo štipľavej červenej mletej papriky. Moja verzia bola prekvapivo diétna, ale v priebehu času v komore sa jej chuť zvýraznila.
Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:
- Marhuľové čatní
- Slivkové čatní
- Paradajková omáčka
- Lečo
- Ajvar
- Paprikový pikant
- Cibuláda
- Nakladané feferónky na 3 spôsoby
- Nakladané uhorky
- Nakladané slivky s cesnakom
Alebo vyskúšajte aj tieto recepty z cukety:
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.