Ani si neviete predstaviť, ako ma teší každá jedna vaša návšteva, zdieľanie, lajk. Sú pre mňa signálom, čo sa vám páči čítať, čo považujete za hodnotný obsah, a tiež, ktoré témy vás neoslovujú. A že si za lajky nič nekúpim? Takisto si nič nekúpime za slová ako “ďakujem” alebo “mám ťa rada”, a napriek tomu si ich hovoríme. Ďakujem. Mám vás rada.
Spočítam vás koľko vás je
Minulý rok som bola nadšená, že sa počet vás, aktívnych čitateľov a vašich návštev na blogu, zvýšil z 25 771 na 86 286. Priala som si, aby vás na konci roka 2019 bolo aspoň dvakrát toľko.
Suma návštev za rok 2019 k 30.12. 2019 je 173 637
Priemerný mesačný počet návštev je 14.470
Koľko som písala
Tento rok pribudlo na blogu 87 článkov. V januári som začala šošovicovým prívarkom s fašírkou, to sa musí, aby sme mali celý rok peniaze. V rámci dobrých predsavzatí som napiekla pohankové sušienky a zdravú makovú tortu bez múky a vajec. Ale potom som sa vrátila ku starým dobrým osvedčeným klasikám ako krumpli paprikáš a ragú. No 13 článkov to bolo spolu!
Vo februári pribudlo 9 článkov, v mareci, apríli a máji po 5, trochu som sa zmobilizovala v júni a pridala som 13 nových článkov. Dlho mi to však nevydržalo, v júli už boli zase len 3, aj to len preto, že nám búrka polámala marhule a robila som nečakane marhuľové čatní, bola na PIKNIK-u na tajných miestach v Leviciach a čítala knihu Nahé vína od Alice Feiring. V auguste som zavárala, väčšinou starú dobrú klasiku, ktorú už na blogu nádjete, a tak som pridala len recept na novinku tohto roku – nakladané feferónky na tri spôsoby.
Štyri septembrové články sa mi písali ťažko, lebo som bol napätá ako dopadne oberačka, mala som nejaké pracovné povinnosti mimo domu, no celý ten mesiac bol pre mňa taký čudný, sentimentálny. Možno aj preto medzi ôsmimi októbrovými článkami dominujú najmä články v rubirke Inšpirácie, ako napríklad zamyslenie o ľuďoch v hmle alebo škandinávske spôsoby, ako si udržať dobrú náladu v škaredom počasí.
Skutočne som sa zase rozpísala až v novembri a decembri. Oba mesiace som publikovala zhodne po 12 článkov.
Ťahúni roka
Článok o užitočnosti kúry z imela bieleho sa dá považovať za čosi ako malé zmrtvýchvstanie. Po 4 rokoch tichej zabudnutej existencie, ktoré uplynuli od publikovania článku o tejto bylinke, počet čítaní vyskočil až desaťnásobne.
Prekvapivý bol aj nárast čítanosti receptu na polievku najlepšiu na svete. Po troch rokoch na blogu si recept prečítalo trikrát viac ľudí ako doteraz.
Najspoľahlivejší recept na kváskový chlieb podľa metódy 1-2-3 zase síce tesne, ale predsa, zosadil z trónu “Sedem chýb a omylov, ktorých som sa dopustila pri kváskovom pečení”. Tento rok zaujal len 14 261 z vás.
Skokani roka
V tabuľke nižšie sú zaradené len články, ktoré som publikovala v roku 2019 a dosiahli viac ako 1000 čítaní. Absolútnym víťazom medzi nováčikmi je lievito madre, potom dlho dlho nič a ďalšia kváskovacia téma, tentorkát slovník kváskovacích pojmov od A po Z.
Prepadáky roka
Dlhodobo slabé umiestnenia majú tekvicové a cuketové recepty. Na blogu ich samozrejme nechám, a uvidíme, čo sa bude diať budúci rok. Možno nastane nové cuketovo-tekvicové šialenstvo. Prekvapil ma štvornásobny prepad slivkového čatní a dvojnásobný prepad pri slivkovom lekváre.
Článok | Celý čas | Rok 2019 | Do 2019 |
Kváskové bryndzové pagáče | 1 792 | 665 | 1127 |
Recept na pikantné slivkové čatní | 6 137 | 1768 | 4369 |
Tekvicové sušienky | 1 096 | 352 | 744 |
Cuketový lekvár | 1 384 | 504 | 880 |
Cuketové čatní | 2 360 | 958 | 1402 |
Klasický slivkový lekvár (povidla) | 4 688 | 1 875 | 2 813 |
Samozrejme, okrem najčítanejších a najslabších článkov, je tu ešte obrovský počet tých, ktoré čítate tak nejak priebežne, a ktorých čítanosť nezaznamenáva žiadne drastické výkyvy.
Kto ste, čitatelia moji?
Podľa štatistík, ktoré mi vedie Facebook, 87% návštevníkov facebookovej stránky sú ženy, z toho 32% sú dámy vo veku 35 – 45 rokov, 24% dám je vo veku 45 – 54 rokov. Ešte uvidím, aké z toho vyvodím závery, a či nejaké. Stránku navštevujete medzi 8:00 ráno a 20:00 večer, pričom večer je vás o čosi viac ako cez deň.
Podľa štatistík, ktoré mi vedie Google, sa 70 – 80% z vás na blog vracia pravidelne. Dúfam, že aj tých 20 – 30% sa stanú pravidelní, vracajúci sa návštevníci.
Zo štatistík tiež viem, že 80% z vás prichádza na základe takzvaného organického vyhľadávania. Teda nie na základe napríklad platenej reklamy na sociálnych sieťach. Veď žiadnu si ani neplatím. Zatiaľ.
Ak by som si mala dať do budúceho roka nejaké predsavzatie, tak by to bolo pravidelné prispievanie na blog a viac práce so sociálnymi sieťami. Na pintrest niečo pridávam tak dvakrát do roka, keď si spomeniem, že tam mám účet a na instagram už tiež tak nejak podobne. Pritom práve z pintrestu vás prichádza najviac. Sa polepším!
Zmeny roka
Recepty sú presunuté do spodnej časti stránky, na mobile ich vidíte pod obrázkami z instragramu. Podelila som ich prehľadne podľa typu jedla.
Príbehy spoza plota spracúvam do knižnej podoby. Áno viem, trvá mi to. Zatiaľ ich nájdete v lište napravo zoradené od najstarších po najnovšie články. V knihe ich bude viac, podrobnejšie, učesanejšie a isto aj zábavnejšie, lebo konečne mám čas ich dopísať tak, ako si zaslúžia oni aj vy. Postupne budú pribúdať nové príbehy – tentokrát z Londýna!
Pribudla rubrika “Víno”, v ktorej píšem o vínach, ktoré sme ochutnali, o našom pestovaní, o víne z pohľadu vedy, o knihách o vínach. Na jednom mieste tak nájdete všekto, čo sa vína týka. Upozorňujem, že nejde ani o gastro ani gurmánsky ani odborný ani someliérsky pohľad. Ja sama sa len učím o víne za pochodu a s písaním to ide ľahšie.
A pretože nielen vínom a chlebom sme živí, pre dušu pribudla rubrika “Inšpirácie”, v ktorej nájdete bývalé dumky a knihy, najnovšie pribudli metafory života, o štyroch živloch a ich úlohe v našich životoch. Nájdete tam aj krátke návody a tipy, ako sa zmotivovať ku dostiahnutiu svojich cieľov.
Tieto návody a tipy si nacvičujeme aj na workshopoch, ktoré vediem, trénujeme ich aj v rámci individuálnych koučingov a iných sebarozvojovýh programoch.
Samozrejme, kváskovať, zavárať, bylinkovať, záhradníčiť a vinohradníčiť budeme aj v roku 2020 a aj naďalej sa budem s vami deliť o nové recepty. Tieto činnosti už považujem za neoddeliteľnú súčasť nášho života, rovnako ako projekty zamerané na zlepšenie a premenu interiéru chalúpky či okolia.