Ciabatta

Ciabatta pre mňa znamená leto. Upečená je rýchlo a jej príprave neprekážajú ani vysoké letné teploty. Jej príprava je totiž skoro bezpracná. Dokonca sa dá celkom nenápadne pripraviť aj keď návšteva už sedí na dvore a popíja vínko.

Než som sa dopracovala k tomu, aby chutila a vyzerala tak, ako som si vždy vysnívala, trvalo mi to niekoľko mesiacov. Napozerala som si množstvo videí, skúšala som rôzne hydratácie, hrala som sa pomermi rôznych múk. Každá ciabatta bola dobrá, ale za výbornú považujem až túto. Je presne tak chrumkavá a nadýchaná ako som chcela.

Cesto

  • 200 g chlebovej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 400 g vody
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička cukru
  • 1 droždie (používam sušené)
  • 5 ks čierných kalamati olív (nemusia byť)

Postup

Do misy navážim múky, pridám všetky suché suroviny, olej, vodu a zamiešam, pridám nakrájané olivy. Potom cesto rukou vymiesim, kým nie je hladké. Nechám vykysnúť.

Keď narastie tak, že naplní misu, mokrými rukami ho zľava a sprava podberiem akoby som ho chcela vybrať z misy jemne ho nadvihnem a položím späť. Pootočím misu a urobím to isté z ďalšou častou cesta. Je pomerne riedke a jemné, treba to robiť s citom. Túto operáciu, tzv. coil folding, zopakujem ešte dvakrát, vždy tak po pol hodine. Cesto postupne buduje svoju štruktúru a pevnie. Keď nadobudne takú konzistenciu, že sa s ním pracuje pomerne dobre a odlepuje sa od misy a drží tvar, nahrejem rúru.

Rúru nahrievam na 220°C, horný dolný ohrev s ventilátorom. Pripravím si plech na pečenie tak, že ho vysteliem papierom na pečenie. Pracovnú dosku vysypem múkou a cesto na ňu jemne vyberiem. S cestom celý čas pracujem s mokrými rukami. Snažím sa, aby som ho uložila tak, že vytvorí obdĺžnik. Ten potom ostrou kovovou škrabkou pozdĺžne rozdelím na 2 kusy. No a tie po jednom preložím na plech. Kým sa rúra nahreje, tak ešte podkysnú. Pečiem okolo 20 minút a výsledkom sú dve cca 450 g ciabatty.

Dobrú chuť

Ciabatta je fantastická ku gnocchi s pečenými paradajkami v paradajkovej omáčke. Záverečné vytieranie misky po cestovinách ešte nikdy nebolo tak chutné. Výborná je však ale aj aj len tak, ku caprese či gréckemu šalátu alebo k pečenému mäsu.


Spracovávam…
Podarilo sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.