Nepoznám domácnosť, ktorá by nemala zvyšky pečiva. A ak niekto kváskuje, tak je pravdepodobnosť, že sa nejaké tie zvyšky objavia, takmer stopercentná. Hoci starému chlebíku ešte vlastne nič nechýba, zo stola sa smeje už nový peceň.
Zo starého chleba si môžeme pripraviť chutné hrianky alebo chlieb vo vajíčku, gurmáni si pripravia možno toskánsku chlebovú polievku.
Čo však robiť v situáciii, keď na nič z toho nemáte čas alebo chuť? Odpoveďou môžu byť krutóny, ktoré môžete spotrebovať aj neskôr a po častiach.
Suroviny:
- kváskový chlieb
- kvalitný olej
- podľa chuti prelisovaný cesnak alebo majoránka, tymián či iné bylinky
Postup:
Rúru som si predhriala na 180°C. Trojdňový chlieb som nakrájala na tenké krajce a tie na malé kocky. Poukladala som ich na plech v jednej vrstve, pokvapkala olejom a posypala majoránkou. Plech som vložila do rúry a po asi piatich minútach som ich prehrabla, aby sa prepekali rovnomernejšie. Po ďalších asi troch minútach som ich vybrala a nechala chladiť. Počas chladenia ešte stvrdnú.
Kde všade môžete krutóny použiť
Klasikou sú krutóny v polievke, najmä hrachovej alebo špenátovej. Perfektné budú aj na cibuľačke alebo paradajkovej minestrone. Uplatnia sa aj ako posýpka šalátu, ktorému dodajú šmrnc nielen chuťovo. Krutónové omrvinky môžete použiť aj na zahustenie omáčok alebo polievok.
Skladovať by sa mali vraj v zatvorenej dóze v chlade, ale ja nemyslím, že nám vydržia tak dlho, aby sme ich museli skladovať. Sú totiž veľmi chutné aj ako chrumkavá náhrada čipsov alebo tyčiniek.