Ja sa každý rok strašne teším na jeseň, pretože prináša do kuchyne potraviny sladkého, zemitého charakteru, ktoré sú ľahko stráviteľné a jemne zahrievajú telo v čase, keď rána a večery sú už naozaj chladné. Akoby v nich boli začarované kúsky letného slniečka, ktoré nám vo vlasoch babieho leta máva na rozlúčku. Cestoviny s pečenou tekvicou hokaidó s hubami je presne takým jedlom.
Suroviny:
- Pečená tekvica hokaidó (podľa veľkosti stačí buď 1/2 alebo 1 celá)
- Domáce cestoviny – tagliatelle (100 g na dospelú osobu)
- 10 g masla
- Vetvička rozmarínu
- 250 g šampiňónov ak varíte pre 4 (alebo pre 1 osobu ktorá ma fakt rada huby)
- strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie
Pracovný postup:
Tekvicu pripravím tak, že ju rozrežem na polovicu, vydlabem semienka a narežem ju na mesiačiky. Poukladám ju na plech, posolím, pokorením čiernym korením, pokvapkám olivovým olejom a pečiem, kým nezmäkne. Nešúpem ju.
Potom vložím do rúry šampiňóny posolené, okorenené a poliate olejom. Huby a tekvicu je možné piecť na jednom plechu naraz. Pridávam aj strúčik – dva neolúpaného cesnaku, ktorý po upečení vytlačím ako pastu a zamiešam ho s upečenými hubami. Stačí ho len narezať na špičke, aby sa dal takto použiť. Pečiem odkryté na 180 – 200 °C.
Kým pečú huby s cesnakom, varím cestoviny. V prípade, že používam čerstvé domáce cestoviny, tak je to krátky proces, na 2-3 minútky. Dôležité je načasovanie, aby som z vody z cestovín mohla odoberať na podlievanie tekvice.
Upečenú tekvicu preložím do panvice, v ktorej som rozohriala na masle rozmarín. Ja som použila čerstvý, ale môžete aj sušený. Keď rozmarín voňal, tak doň vložím tú pečenú tekvicu a začnem ju pučiť varechou. Podlejem som ju naberačkou vody, miešam, priebežne pučím tú tekvicu a pridám ešte naberačku vody.
Tekvica sa mení na omáčku, do ktorej pridám precedené cestoviny a zamiešam. Pri cedení si ešte odložím naberačku vody, keby náhodou bolo potrebné omáčku ešte nariediť.
Podávanie
Cestoviny s tekvicovou omáčkou naložím do misky a navrch poukladám pečené huby. Kto chce, môže si ešte posypať strúhaným parmezánom, ale my sme si vychutnali túto jedinečnú kombináciu chutí bez syra.