Cestoviny s kapustou, smotanou a mäsovými guľkami

Keď sa povie cestoviny s kapustou, zrejme si väčšina ľudí predstaví kapustové fliačky. Pre mňa osobne je to jedlo, ktoré som odjakživa neznášala a roky rokúce som sa mu úspešne vyhýbala. Ani na sladko, ani na slano ani na nijako, kapustové fliačky boli pre mňa jednoducho jedno veľké nie.

S príchodom jesene si užívam sezónnu hlávkovú kapustu. Ešte nie tú zimnu, ktorú kúpime až neskôr na kvasenie v sude, ale letnú. Viem z nej navariť všeličo, od polievky cez šalát. Vlastne ani neviem, ako mi napadlo spojiť slíže kapusty so slížami domácich cestovín.

Suroviny:

  • 1/4 hlávky bielej kapusty
  • cibuľa
  • olej
  • bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • smotana
  • 1/2 kg mletého bravčového mäsa
  • vajce
  • cesnak
  • majoránka

Postup

Nie je to ziadna veda. Rozohriať olej, nakrájať na prúžky cibuľu a najemno kapustu. Pridala som len soľ, bobkový list a pár guličiek korenia, trošku podusila, aby bola kapusta stále trochu chrumkavá, ale zároveň mäkká.

Kým sa kapusta dusila, pripravila som cestoviny a mäsové guličky. Mäso som ochutila pretlačeným cesnakom, korením, soľou a majoránkou. Pridala som vajce a rukou vymiešala tak, aby sa všetko rovnomerne zmiešalo. Na horúcu panvicu som do horúceho oleja ukladala malé guličky a vypražila z oboch strán.

Hotové cestoviny som precedila, pridala ku kapuste a hrniec odstavila. Primiešala som kyslú smotanu a už som aj jedlo podávala. Naberačka cestovín, posypať petržlenovou vňaťou, pridať mäsové fašírky … a jednoduché, ale veľmi chutné jedlo je na svete. A gurmáni si k jedlu môžu dopriať napríklad veltlín.

Inak, toto jedlo veľmi fajn aj bez mäsových guličiek, každému podľa vlastnej chuti. Ak náhodou uvaríte viac, tak na druhý deň cestoviny ohrejete veľmi jednoducho aj bez mikrovlnky. Stačí podliať troškou mlieka a nechať prehriať.

Záverečný verdikt? Nemyslím, že by som si niekedy v tomto živote obľúbila akékoľvek fliačky s kapustou. Ale tieto cestoviny u nás neboli na stole poslednýkrát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.