Bratislavské pliecko je klasika. Mne sa jej vôňa a chuť spájajú so školskou jedálňou, automaticky mi z prapamäte vyťahuje tisíce spomienok a zážitkov. Vôbec si nepamätám, či mi toto jedlo v detstve chutilo, mám dojem, že skôr nie. Jedlo, ktoré poteší jazyk aj dušu potrebuje totiž svoj čas. A kvalitné suroviny.
Suroviny:
- 1/2 kg bravčového pliecka
- Mrkva, cibubľa, petržlen, zeler
- Čierne korenie, nové korenie, rasca, soľ
- 1,5 dcl paradajkovej omáčky
- 0,3 dcl vývaru
- 1,5 dcl červeného vína
- 1 dcl šľahačkovej smotany
- Nakladané uhorky – počet podľa chuti a veľkosti
Takto by vyzeral zoznam surovín, keby ste varili tak povediac od nuly. Moje varenie je však skôr plynulý tanec od jedného jedla k druhému. Tentokrát som nadviazala na nedávno varené bravčové líčka. Vtedy som zeleninu len popučila v šťave a podávala. Čo zvýšilo, išlo do mrazničky. O pár dní neskôr som omáčku rozmrazila.
Postup:
Čo sa dialo potom? Zase prišiel rad na ťažký liatinový hrniec, trochu masti, osolené a opeprené pliecko zatiahnúť na masti z každej strany, doliať rozmrazenú omáčku a šup na 130°C na dve hodiny do rúry. Ak omáčku nemáte, postupujte pri varení ako v recepte na líčka.
Po dvoch hodinách som pichla do mäsa v najhrubšej časti a spokojne som konštatovala, že mäso je mäkké ako má byť. Vybrala som ho, zabalila zahorúca do alobalu a pustila som sa do posledných krokov.
Tentokrát som zeleninu v omáčke rozmixovala tyčovým mixérom dohladka. Pridala som deci smotany a na najnižšom plameni nechala prehriať. Keď omáčka začala jemne bublať, pridala som nadrobno nakrájané uhorky, vypla som sporák, zakryla hrniec a nechala pár minút dôjsť.
Príloha
Kto má rád knedľu, môže si ju veľmi jednoducho pripraviť, kým sa dusí mäso. Jednoduchšou alternatívou sú cestoviny, ja som sa pohrávala s myšlienkou na trochu extravagancie – polentu. Ale keď má človek chuť na starú dobrú klasiku, tak sa neexperimentuje, hoci do budúcna to nevylučujem.
Toto bratislavské pliecko je špeciálne chutné z viacerých dôvodov. Pomalé dusenie je jeden z nich. Chuť omáčky je výrazná, ale nie kvôli prebytku soli, octu či korenia. Ocot do omáčky ani nešiel, len čo sa uchytilo v uhorkách.
Plynulé varenie
Pri varení z domácich surovín, keď jedno jedlo plynule nadväzuje na druhé sa chute násobia a sú stále lahodnejšie. V tejto omáčke máme nielen červené víno a domácu paradajkovú omáčku, ale aj 3 vývary. Prvý sme doliali do omáčky pri prvom varení. Druhý sa vytvoril pri dusení líčok a do tretice sa vyvarilo do omáčky pliecko.
Ďalšou výhodou plynulého varenia je maximálne zúžitkovanie surovín za minimálnej námahy. Na varenie som použila jeden hrniec. Zeleninu som čistila len raz. Použila som len 0,3 litra vývaru, žiadne umelé príchute – a výsledkom je extrémne lákavá vôňa omáčky, ktorá mi dvíha ruku s príborom k ústam.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.