Bratislavské rožky sú dobrotou, ktorej vznik sa datuje až do 18. storočia, pochutnávali si na nich nielen vtedajší Bratislavčania, ale aj maškrtníci na cisárskom dvore Rakúsko-Uhorskej monarchie. Dvadsiate prvé storočie im prinieslo ochrannú známku „zaručená tradičná špecialita“.
Europredpis hovorí, že bratislavské rožky musia mať v ceste najmenej 30% tuku, náplň môže byť len orechová alebo maková a musí tvoriť 40% hmotnosti výrobku, pričom orechové rohlíky musia mať tvar „C“ a makové ohnutej podkovy. A ešte sa musia vyrábať ručne a bez chemických prípravkov, s čím teda súhlasím.
Tieto makové kváskové rožky Spoza plota bratislavské rožky možno trochu pripomínajú, ale naozaj len tvarom, plnkou a chuťou, inak sú to samozrejme úplne iné rožky bez nároku na označenie.
Suroviny:
- 450 g hladkej múky
- Pol lyžičky soli
- 50 g práškového cukru
- 180 g masla
- 1 žĺtko
- 25 g čerstvého droždia
- 130 – 150 ml mlieka
V kváskovej verzii som droždie nahradila dvoma lyžicami aktívneho ražného kvásku, ale lepší je pšeničný kvások lievito madre. Kvásková verzia ma nadchla, pretože na rozdiel od pečiva s droždím sa tentokrát cesto neroztrhlo ani keď bolo niekde veľmi tenké.
Príprava cesta
Najprv zmiešam suché suroviny, pridám žĺtko, kvások a nastrúhané maslo. Vznikne akási drobenka, do ktorej pridám kvások a prilievam po troškách mlieko. Je to trochu makačka na prsty, ale nič strašného, za pár minút je po všetkom.
Vznikne pevné hladké cesto, ktoré sa môže zabaliť do fólie a dať na pol hodiny do chladničky, ak sa vám zdá mäkké a zle by sa vám s ním pracovalo. Ak máte v kuchyni chladnejšie, stačí nechať cesto odpočinúť pri izbovej teplote. S mäkkým cestom sa síce horšie pracuje, stále sa však dajú vytvarovať pomerne pekné rožky v tvare podkovy, hoci skôr väčšie a hrubšie, než z pevného cesta.
Maková plnka
Kým cesto odpočíva, pripravím makovú plnku. Receptov je veľa, ja robím len veľmi jednoduchú verziu. Mletý mak zmiešam s trochou cukru, strúhanky a nastrúhaný medovník, pridám citrónovú kôru a mlieko. Všetkého primerane, tak aby zmes nebola ani suchá, ani riedka. Privediem do bodu varu a odstavím.
Kým plnka chladne, cesto natrhajte na rovnomerné kúsky a urobte z nich guličky. Malo by ich vyjsť 24, ale môže ich byť aj menej alebo viac, podľa toho, aké veľké ich urobíte. Každú guličku rozvaľkajte natenko, približne na 2 mm plátky. Tvar by mali mať približne okrúhly, moje sú vždy čapaté elipsovité obdĺžniky. Na výsledku to nie je poznať.
Tvarovanie
Teraz prichádza najpiplavejšia časť práce. Na pláty naložte primerané množstvo makovej plnky a stočte ich. Konce a spodok treba opatrne pritlačiť, aby z nich nevyšla plnka. Ak sa vám cesto zdá suchšie, pomažte miesto, kde sa cestá spájajú, trochou vody. Pred alebo pri zatočení rožky trošku natiahnem a stenčím, oni ešte narastú. Hotové rožky ukladám v primeranom rozostupe na plech vyložený papierom a pečenie.
Pečenie
Rúru nahrievam na 180°C a rožky na plechu potriem rozšľahaným bielkom, ktoré zvýšilo pri pečení. Nechám potreté rohlíky odpočívať, kým sa nerozohreje rúra. Vďaka odpočinku bielkový náter trochu oschne, cesto sa stabilizuje a pri pečení nepopraská ani sa nedvihne viac, než je potrebné. Bielko naviac na povrchu rožkov vytvorí jemnú chrumkavú vrstvičku ako na lístkovom pečive.
Rožky pečiem približne 20 minút, hotové sú vtedy, keď vyzerajú ako hotové. Ten čas je naozaj orientačný, pretože skutočný čas záleží do veľkej miery nielen od rúry ale aj od veľkosti rožkov, ktoré vyformujete. Čím menšie, tým kratší čas budú potrebovať. V kažodm prípade, tú zlatistú farbu predsa dôverne poznáte.
Ak vydržíte, nechajte hotové rožky vychladnúť. Možno však budete robiť cesto z dvojnásobnej dávky, a kým budete s plnými ústami vzdychať nať tou božskou chuťou, druhá várka sa môže piecť.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.
Ty nerozumieš tomu, prečo si ľudia a firmy vybavujú ochranné známky? V dnešnej dobe plnej zlodejov? Ako by si sa cítila, keby ti niekto začal kopírovať od A do Z články z tvojho blogu a vydával ich za svoje? Hm? Aj preto existuje biznis s ochrannými známkami.