Zdravá orechovka. Recept a fotopostup ako si urobiť likér zo zelených vlašských orechov

Tento výnimočný nápoj má veľa názvov a ešte viac je receptov. Isté sú len dve zložky, vlašské orechy a alkohol, ale koľko čoho a na ako dlho, to už ostáva predmetom rodinných zaručených najlepších najtradičnejších receptov, ktorých je toľko, koľko je právd na svete. Navrhujem hneď na začiatku, aby sme sa nehádali o správnosť postupu, každý nech si užije svoju orechovku po svojom.

Počkám si, kým sa ukáže, či a koľko bude orechov. V 2016 ich napríklad bolo málo, takže som ich vôbec neoberala na likér. Tohto roku vyzerá budúca úroda napriek mojim katastrofickým predpovediam sľubne a na Jána bolo orechov na mladom stromčeku požehnane.

 

 

Nazbieram 48 orechov z nízkeho mladého orecha. Ten náš obor v zadnej časti vinohradu zhodí svoje poklady až na jeseň. Pri zbere zrelých vlašských orechov nachodím veru aspoň sto jesenných kilometrov, pretože strom meria asi desaťmetrov a má mimoriadne rozložitú korunu.

 

Nakrájam ich, ide to celkom ľahko. Tvrdosť zeleného orecha je a polceste medzi surovým zemiakom a surovou mrkvou. Dlane aj doska na krájanie menia farbu, svetlooranžová sa po chvíli stáva hnedou až čiernou. Teda stala by sa, keby som všetko hneď nevydrhla.

 

Nakrájané orechy dám do primerane veľkej nádoby, a okorením. Koreniny roku 2017 sú: 16 ks klinčekov, 2 ks škorice, 8 ks nového korenia, 2 ks badiánu, štyri štipky kardamonu. Každý nech si namieša koreniny podľa chuti, niekto pridávam anýz alebo fenikel, iný zase puškvorec. Inak tieto korenia podporujú trávenie, a to ja osobne nepotrebujem, aj tak mám stále hlad. Keďže likér plánujeme vypiť cez jeseň – zimu – jar, rozhodla som sa pre korenia zahrievacie.

 

Hotovo. Teda zatiaľ. Najbližšie 4 týždne bude budúca orechovka odpočívať, budem ju premiešavať, ovoniavať a v prípade potreby dochucovať. Potom dostane sladkú bodku z karamelového sirupu a pôjde do fliaš, v ktorých si ešte pár týždňov oddýchne. Zase, niektorí labužníci pridávajú do karamelového sirupu aj pomarančovú kôru, čo môže byť super, u nás však máme radšej čo najčistejšiu orechovú chuť. Ale ochutnať by sme ochutnali, to áno.

Toto je náš druhý pokus o orechovku, prvýkrát sme ju vyskúšali v roku 2014. Vtedy sme použili 2 litre 80% alkoholu presne podľa receptu, ktorý okrem iného kázal nechať orechy macerovať v alkohole až tri mesiace. Lehotu sme poctivo dodržali, macerát nariedili v pomere 1:2 a nechali odstáť ešte ďalšie tri mesiace. Celý proces trval teda od Jána do Vianoc. Získali sme piteľnú 40% orechovú pálenku, ktorá svoju pravú chuť rozvinula až niekedy v marci, keď nám ostalo už len posledných pár poldeci.

Medzičasom som čítala veľa rôznych receptov a postupov na všelijaké likéry, a väčšina sa zhodovala v tom, že macerované likéry by sa nemali macerovať dlhšie ako 2 – 4  týždne, inak do alkoholu prejdú aj tie pre niekoho nepríjemné pachute trieslovín.

Tento rok sme použili 2 litre 40% alkoholu a karamelového sirupu pridáme maximálne 2 dcl, čím získame takmer 38% likér. Výsledkom sa radi pochválime, ak bude čím.



P.S.: Ak chcete vidieť viac fotiek a priebežne sledovať, ako sa nám darí, sledujte našu fb stránku alebo môj instagram. A nehanbite sa nám napísať ?

FB  Instagram_App_Large_May2016_200 icon-email-circle spolupraca_spozaplota


Prečítajte si viac príbehov a receptov!

Prvý rok spoza plota. Čo všetko sa zmenilo | Príbehy spoza plota | Recepty spoza plota

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *