Do kuchyne aj domácej lekárničky. Zádušník brečtanovitý

Čas čítania: 3 min.

Niektoré bylinky pokladáme častokrát mylne za burinu, rastú bez ladu a skladu kde sa im chce a sú neuveriteľné vytrvalé. A niektoré dokonca ani nie sú uvedené v herbároch, alebo sú tam zakreslené tak, že nie je jasné, čo je čo. Ich objavovanie chce skrátka čas, dokonca veľa času povedala by som. Svoje herbáre poznám už takmer naspamäť, ale stalo sa mi tento rok, že som natrafila na liečivku, o ktorej som doteraz ani netušila.

Ide o zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea), ktorý rastie v prírode naozaj hojne. Hoci dnes sa o ňom nehovorí, v minulosti bol uznávanou liečivou a dokonca našiel uplatnenie aj v kuchyni. Má mierne pikantnú chuť, niečo medzi mätou a šalviou. Zatiaľ som ho ochutnávala pri prechádzkach lúkami a vinicou a prekladala som jeho pikantnosť kvietkami sladkých fialiek, výborne som si pochutila. Ostáva dúfať, že ma nikto z miestnych nevidel, ako sa popásam.

Zádušník si môžete nazbierať, prípadne pestovať na záhrade, a mať ho čerstvý po ruke. U nás rastie v tôni jelší, blízko potoka, ale nájsť by ste ho mali aj na lúkach, v krovinách alebo popri cestách. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa hodí aj na oživenie dlažby alebo suchej steny, čo si neviem celkom predstaviť, keďže u nás sa vyskytuje vo vlhkom prostredí.

Spoznáte ho podľa srdcovitých listov a drobných modrých až fialkových kvietkov, ktoré vám môžu pripomínať hluchavku. Jeho stonka je skôr plazivá, ale rastie aj dosť do výšky, ak dostane príležitosť. Vňať na liečebné účely sa dajú zbierať od apríla do júla, mladé lístky do kuchyne aj skôr.

Zbierať rastliny, ktorých názvom si nie sme istí je tak isto riskantné, ako zbierať huby, ktoré nepoznáme.

Liečivé účinky

  • Hojivé, dezinfekčné a močopudné
  • Odporúča sa ľuďom so zníženou žalúdočnou kyslosťou a nedostatočnou tvorbou žlče
  • Pomáha pri poruchách trávenia a nadúvaní
  • Zlepšuje látkovú výmenu
  • Detoxikuje pečeň
  • Výrazne pôsobí pri hnačkových ochoreniach, kde sa využíva aj protizápalové pôsobenie
  • Zvyšuje tvorbu žalúdočnej šťavy
  • Pôsobí proti zápalom horných dýchacích ciest a chronickej bronchitíde
  • Zvonku ho môžeme použiť na omývanie hnisavých rán

Liečivý čaj so zádušníkom

  • 25 g usušeného zádušníka, 25 g usušenej šalvie (listy) a 50 g sušeného yzopu
  • Na jeden pohár použijeme jednu lyžičku zmesy, ktorú prelejeme horúcou vodou, necháme vylúhovať 5 minút
  • Pijeme 4 šálky denne

Ako každá bylinka, aj zádušník má svoju moc a určite nie je vhodné ho piť denne dlhšie ako 3 týždne bez prestávky

Použitie zádušníka v kuchyni

Použiť môžeme čerstvý aj sušený zádušník. Má lahodnú korenistú chuť a príjemnú vôňu. Čerstvý zádušník môžeme pridať do bylinkového masla, tvarohu, zemiakového šalátu, polievok a omeliet. Sušeným zádušníkom môžeme okoreniť mleté mäso, dusenú zeleninu či zeleninové polievky.

Sirup zo zádušníka

40 g sušeného zádušníka dáme do 1l vody, privedieme do varu na miernom ohni. Po odstavení necháme 15 minút lúhovať, precedíme, odvar zmiešame s rovnakým množstvom medu a na miernom ohni zvaríme na hustotu sirupu. Sirup prelejeme do sklenených nádob, dobre uzavrieme a uchovávame v chlade. Používame 3 – 4 lyžice sirupu denne pri záchvatoch kašľa.

Zádušníková masť

Rozpustíme 250 g neosolenej bravčovej masti alebo použijeme 250 ml jedlého oleja, pridáme plnú hrsť zádušníka, zamiešame, odstavíme, necháme luhovať cez noc. Druhý deň masť krátko ohrejeme a precedíme. Používa sa na jemné masírovanie kŕčových žíl.

Zdroje:



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *