Korenisté kváskové uzlíky

Rozhodla som sa, že napečiem praclíky. Hľadala som recept na internete a zistila som, že praclíkov je veľa druhov. Jednoduché, slané, smotanové, syrové, čatajské, šúľané, vykrajované, brydnzové, mandľové, čokládou striekané, obvarené, orechové, tvarohové, vanilkové, makové no celý nový svet sa mi otvoril! Srdce mi poskočilo, keď som v zozname zbadala praclíky spišské. A aké sú pekné! Nenadarmo, Spiš je Spiš.

Spišské praclíky Kvásková verzia spoza plota
70 g Maslo

3 ks vaječný žĺtok

120 g práškový cukor

Trochu soli

1 ks citrón

Trochu mletý muškátový kvet

30 g droždie

5 dl mlieko

Múka podľa potreby

1.       Rozkvas (4 hodiny)

·         166 g múky

·         166 ml mlieka

·         2 PL kvásku

2.       Cesto (kysnutie dve hodiny, na noc zakryté v chladničke)

·         70 g masla

·         3 žĺtky

·         40 g práškového cukru

·         4 lyžičky citrónovej kôry

·         ½ nastrúhaného muškátového oriešku

·         Rozkvas

·         Múka a mlieko podľa potreby, kým cesto nemá správnu hustotu

Postup:

Pri postupe som sa držala pôvodného receptu, takže v miske v robote som:

  • maslo vymiešala so žĺtkami a s cukrom
  • pridala štipku soli, postrúhanú citrónovú kôru (používam kúpenú v obchode, nestrúham), postrúhaný muškátový oriešok (nie kvet, už dlhšie neviem zohnať)
  • nakoniec som pridala rozkvas
  • potom som za stáleho miesenia postupne pridávala  múku, kým cesto nebolo tuhé, ale vláčne
  • dobre vypracované cesto som dala kysnúť na teplé miesto.

Formovanie tých malých srdiečok, ktoré ma vizuálne tak veľmi zaujali, sa ukázalo byť oveľa ťažšie ako sa na prvý pohľad zdalo. Prvé ráno som srdiečka, vložila do rúry a – vytiahla som pa-žemle. Vôňa a chuť boli očarujúce, ale aj tak som bola rada, že mám ešte dosť cesta na ďalšiu várku.

Ďalšie ráno som si dala viac záležať. Vysypala som si pracovnú dosku múkou a vyformovala valček ako pri krájaní šúľancov. Začala som ho stáčať a ani neviem ako, naraz som mala uviazaný krásny uzol, ktorý sa mi páčil vlastne oveľa viac ako pôvodné srdiečka. Bolo rozhodnuté.

Celé cesto som rozdelila na šúľky, ktoré som potom mierne pomúčené zaväzovala do uzlíkov. Tie som nechala chvíľku podkysnúť na plechu, ale naozaj nie veľmi dlho, len kým sa rozpálila rúra. Možno, keby som ich nechala hodinu, boli by ešte väčšie a nadýchanejšie. Pred pečením som uzlíky potrela rozšľahaným vajcom, poukladala na vymastený plech a piekla asi desať alebo pätnásť minút pri 180°C.

Na rozdiel od pôvodého receptu som uzlíky po upečení neposypovala vanilkovým cukrom. Isto ste si všimli, že aj do cesta som dala len 40 namiesto 120 g cukru. My máme radi sladké, ale nemáme radi keď cukor dominuje nad ostatnými chuťami. Neviem teda, ako chutia spišské praclíky, ale isto sú sladšie, ako náš výsledok.

Voňavé raňajkové uzlíky inšpirované spišskými praclíkmi boli príjemne vláčne, mierne sladké a nádherne rozvoniavajúce zmesou citrónovej kôry a muškátového oriešku, ktorým som tentokrát nešetrila. K horúcej rannej káve boli fantastické. Ak si cesto pripravíte v piatok popoludní alebo večer, cez víkend vám bude stačiť dvadsať minút nato, aby ste rodine pripravili rozvoniavajúce raňajky alebo chutné posilnenie na výlet.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.