Tortila. Ľahké jedlo na každú príležitosť

Nedávno som zase raz po dlhšej dobe navštívila naše hlavné mesto. Bola som na trojdennom školení, tentokrát v role študentky. So školením som viac než spokojná, naučila som sa veľa, ale ako vždy, keď sa stravujem mimo domu, aj tentokrát som trpela.

Polievky presolené, ryža rozvarená, zemiaky presolené a ako bonus aj premastené. A mäso? To sa pre istotu nedalo rozhrýzť, zato žíl v ňom bolo dosť. Človek by čakal, že za 5,50 € sa aspoň trochu naje. Toľko totiž stála napríklad tortila s vraj pikantným bravčovým mäsom a mexickým – ehm, šalátom. Mexická babička, keby som nejakú mala, by sa v hrobe obracala.

V tomto prípade bolo mäso sladké, akoby v kečupe, šalátu dominoval nasekaný biely hlúb čínskej kapusty s kukuricou a fazuľou z plechovky. Tortilová placka bol ten najlacnejší, z plastového vrecka vytiahnutý nezmysel. A to všetko rozkošne vlažné, takmer studené. Mňam. Ja si asi začnem na služobky fakt nosiť v príručnej batožine proviant.

A pritom urobiť naozaj dobrú tortilu je tak jednoduché! Stačí na to len pár surovín:

  • 250 g špaldovej múky
  • 180 ml prevarenej vody
  • 3 lyžice oleja
  • Lyžička soli

Vodu treba nechať trochu vychladnúť, potom stačí všetko postupne zmiešať a vytvoriť z cesta guľu. Cesto je dobré nechať trochu oddýchnuť, potom rozdeliť na štyri guľky veľké asi ako tenisová loptička, tie natenko vyvaľkať a nasucho opiecť na panvici alebo v hrnci s hrubým dnom. Ak sa vám nedarí vyvaľkať presný kruh, nič si z toho nerobte, veď mexické babičky tiež isto nepoužívali kružidlo. Upečenú tortilu s charakterstickými pľuzgiermi položte na tanier a zvrchu prikryte druhým tanierm, aby teplom, ktoré vylučujú zvlhli a dali sa následne zrolovať.

A čo do tortily? Ja som použila nadrobno nakrájané a osmažené morčacie mäso, naozaj pikantné od našej domácej paprikovej pasty. Pridala som nakrájaný čerstvý hlávkový šalát, voňavú paradajku a na zjemnenie pikantnosti trochu smotany. Keďže tortily boli vlhké, dali sa aj krásne zrolovať. Pre pohodlnejšie jedenie som ich čiastočne zabalila aj do papiera na pečenie. Pochutili sme si skvele. Spätne ľutujem len to, že som vtedy ešte nemala pripravené žihľavové pesto. Takto na jar ho používam takmer to všetkého.

Tortila je placka, ktorú pripravujú nielen Mexičania ale aj Španieli, každý trochu inak. Mne vyhovuje verzia zo pšeničnej múky, pretože s kukuričnou sa mi nepodarilo urobiť absolútne nič. Do hotovej tortily sa dá zabaliť čo len chcete, dá sa opiecť a jesť namiesto zemiakových lupienkov,  jedáva sa narezená na trojuholníky s roztaveným syrom, býva ľahká aj ťažká, jednoduchá aj luxusná. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek verziu, ak zvolíte niečo čerstvé, lokálne a sezónne, nemôžete urobiť chybu.

¡buen provecho!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.