Tekvicové sušienky a tekvicový koláč

Čas čítania: 3 min.

Dostali sme tekvicu, vlastne dve obrovské biele tekvice, čistá váha po očistení a postrúhaní sa blížila 4 kilám. Ja síce tekvicový prívarok milujem, ale môjho muža sa mi podarilo nahovoriť na koštovku len jediný raz, a tak je u nás tekvica doslova a dopísmena buď milovaná alebo nenávidená. Začala som teda hľadať nejaké alternatívy, čo z toľkej tekvice môžem urobiť tak, aby to chutilo jemu aj mne. Hľadala som teda recepty, na ktoré treba veľa tekvice a v ktorých nebude cítiť jej chuť. A našla som! Ako vždy keď nájdem nový recept, dôsledne ho dodržiavam a až neskôr experimentujem. Tu je pôvodná verzia:

  • 150 g hladkej múky
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru (ja som vynechala)
  • 2 vajíčka
  • 100 g tuku na pečenie (ja som dala maslo, tuky na pečenie nepoužívam)
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 200-250 g postrúhanej tekvice
  • 100 g nasekané orechy (podľa chuti)
  • Mletá škorica (podľa chuti)

Cukor, vanilínový cukor, vajíčka a tuk vymiešajte vareškou na hladký krém. Primiešajte do neho múku zmiešanú s práškom do pečiva a mletou škoricou. Z nastrúhanej tekvice vyžmýchajte rukou vodu a primiešajte ju do cesta. Nakoniec primiešajte nasekané orechy. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Pomocou lyžičky klaďte na plech vystlaný papierom na pečenie malé hrudky cesta. Nechávajte medzi sušienkami dostatočné medzery, aby sa pri roztečení nepolepili. Pečte približne 10 minút.

Spravila som hneď dvojnásobnú dávku a minula som úbohého pol kila z našich zásob, takže som potom vypekala tekvicové sušienky ešte niekoľko týždňov a zásobovala som nimi priateľov, kolegov a známych takmer na počkanie, pretože pojesť sa to nedalo, hoci boli skutočne skvelé. Preto som pátrala po ďalších receptoch a našla som jeden skvelý tip na koláč.

Tekvicový koláč

  • 300 g kryštálový cukor
  • 5 ks vajce
  • 1 balíček  vanilkový cukor
  • 400 g polohrubá múka
  • 1 balíček kypriaci prášok do pečiva
  • 400 g tekvica
  • 1 hrsť hrozienka
  • 100 g orechy
  • 6 PL olej

Vajcia vyšľahajte s cukrom. Potom pridajte olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, primiešame pomleté alebo nasekané orechy, na hrubo postrúhanú tekvicu a hrozienka. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte pri 180 stupňoch asi 20 minút. Po upečení koláč posypte práškovým cukrom alebo polejte čokoládou.

Čo sa mi osvedčilo

Polovicu múky som nahradila špaldovou múkou. Sušienky boli oveľa chutnejšie a sýtejšie. Pri pečení som točila 2 plechy, na každý mi vyšlo asi 10 sušienok. Na prvý pokus som urobila 70 sušienok. Cukru môžete dať aj menej alebo ho môžete nahradiť trstinovým či iným obľúbeným cukrom. Namiesto tekvice môžete pri pečení sušienok ale aj koláča použiť mrkvu, jablká alebo cuketu. Ja som do koláča namiesto hrozienok nasekala sušený ananás a dala o polovicu menej cukru. Poliala som ho čokoládou a ešte aj posypala kokosom, bol to výdatný raňajkový koláč!

Výsledok:

  • Sušienky nie sú tvrdé ako piškót ale vláčne, asi preto, že som tuk nahradila maslom
  • Nie sú presladené, takže si ich smelo môžete natrieť vašim obľúbeným lekvárom
  • To je fakt z tekvice?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *