Kým som si trúfla na prvý chlieb v novej rúre, tak som v rámci testovacej prevádzky vyskúšala niekoľko receptov na menšie pečivá. Keď sme dostali plný hrniec domácich škvariek, nebolo o čom rozmýšľať a hneď som sa aj pustila do experimentovania.
Suroviny:
- 500 g múka hladká
- 300 ml mlieko
- 350 g škvarky mleté
- 1 vajce
- 1 lyžica kvásku (nekváskovači 1 kocka droždia)
- 1 vajce na potretie
- 2 lyžičky soli
- Rasca
Najprv som si pripravila škvarky. Namiesto mletia v mlynčeku sa mi osvedčilo rozmixovať ich v mixéri.
Príprava cesta
- Kváskové: Navážim si múku, pridám soľ, zamiešam. Rozbijem vajce, vlejem mlieko, pridám cca 1/2 škvariek a lyžicu kvásku. Cesto vymiesim a nechám kvasiť 24 hodín v studenej nevykurovanej miestnosti, v lete v chladničke. Rozkvas (štartér) nerobím, ani autolýzu. Používam aktívny ražný kvások z chladničky, ktorý som si nakŕmila deň pred pečením.
- Kvasnicové: Postupujem rovnako, všetko zmiešam a vymiesim naraz. Doba kysnutia je asi hodina, kým cesto nezdvojnásobí objem.
Práca s cestom
- Príjemné pružné vykysnuté cesto som rozvaľkala
- Natrela som na vrch druhú ½ mletých škvariek
- Preložila som ako list na tretiny, teda zľava do cca dvoch tretín, sprava tiež a potom ešte na polovicu.
- Postup som opakovala asi trikrát. Čím viac vrstiev vytvoríte, tým budú upečené pagáče lístkovať
- Posledným vaľkaním získam asi 0,5 cm vysoké plát cesta, z ktorého vykrajujem kruhy
- Pred pečením som pagáče potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala rascou a nechala ešte chvíľu oddchovať
- Pagáče sa pečú na papieri na pečenie 20 minút pri teplote 180 – 200°C, záleží ako hreje vaša rúra
- Pri ukladaní na plech treba dodržať primerané rozostupy, pagáče pri pečení podrastú
Z uvedného množstva surovín mi vyšlo 12 stredne veľkých okrúhlych pagáčov a 15 menších, takmer jednohubkových kociek.