Gazpacho. Španielska polievka do horúceho počasia

Na stránkach tohto blogu ste už mohli nájsť recept na mrežovník aj na zeleninovú polievku. To boli zimné recepty, s ktorými som mala čas hrať sa počas studených a tmavých dní. Jar však už postáva vo dverách a čaká, kým dorýľujeme a pohnojíme zem, vysejeme semienka do minimpareniska a vypratáme z dvora všetko to, čo už nebudeme potrebovať. A tak finišujeme predjarné prípravy a tešíme sa z každého slnečného dňa, ktorý strávime vonku.

Počas zimy som vypekala koláče čokoládové aj makové, tvarovohové aj orechové a hýbala som sa, len keď som musela ísť pre drevo. Skrátka, hybernovala som. Potom som v záhradnictve kúpila 50 litrov substrátu a zistila som, že vyniesť ho po našej kľukatej cestičke je trochu ťažšie ako som si pamätala. Zvládla som to, ale uvedomila som si, že s kondičkou na tejto úrovni budem mať už o pár týždňov problém.

Zaprisahala som sa, že naozaj začnem cvičiť, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a zase som nemusela, lebo som sa pustila do rýľovania. Dnes už je všetko v poriadku, svaly si spomenuli na ich hlavnú náplň práce a 10 kíl zemiakov na sadenie som vyniesla v ľavej ruke, zatiaľčo v pravej som niesla 5 litrovú bandasku s benzínom do kosačky, 2 kilá zemiakov na varenie a tašku s nákupom.

Prečítajte si aj: Ako cvičíme spoza plota

Neverili by ste, ako strašne človeku vytrávi počas rýľovania. Je naraz smädný aj hladný, chce sa mu spať a dať si pohár vína, a to všetko naraz. Teda aspoň u mňa je to tak. Keďže môj muž aj ja sme pracovali vonku do zotmenia, nikto v peci nezakúril. Kým by sme zakúrili a kým by som niečo uvarila, tak by som aj napriek hladu zaspala. Aj tak som nevedela čo chcem jesť a hlad som mala taký, že sa mi tmelo pred očami. Keby som tak aspoň mala navarenú polievku! Hoci aj zmrazenú alebo wifon!

Ľudský mozog je neuveriteľne tvorivý, keď ide o život alebo o pohodlie. Z prapamäte vyhrabal slovo gazpacho, vraj studenú polievku. V živote som to nejedla ale vraj ju netreba variť. Najlepší kamarát každého kuchára – google – ma hneď aj potešil, že sa až tak veľmi nemýlim, hoci recepty, ktoré som však našla, boli akosi komplikované.

  • 1 kg paradajky
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g sladká červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 600 ml kurací vývar
  • 75 ml olivového oleja
  • 4 polievkové lyžice vínneho octu
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 farebná paprika
  • Soľ, mleté čierne korenie

Optmizmus ma prešiel, pretože okrem olivového oleja, cesnaku, soli a čierneho korenia som z týchto surovín nemala doma nič. Jedine, že … veď v lete sme zavárali lečo! A lečo – to sú paradajky a papriky. A keď ich rozmixujem, tak to bude polievka a hotovo. Ak to nevyjde, tak aspoň budem vedieť, že to nefunguje. Ako som sa rozhodla, tak som urobila.

O pár sekúnd som si už pochutnávala na sviežej polievke a zahryzovala ku nej krajec čerstvého chleba s maslom.  Ubezpečujem vás, že v živote som nejedla chutnejšiu polievku! Lečo bolo tak skvelé, že som polievku nepotrebovala ničím dochutiť, len som pridala kvapku olivového oleja. Svieža harmónia chutí paradajok a paprík, zľahka osolených a voňajúcich klinečkmi bola dokonalá. Od leta mali šťavy dosť času sa premiešať a spojiť do tak výborného celku, že skrátka nemám viac slov.

Lečo a ja

Možno sa vám zdá moje nadšenie z leča prehnané, ale ja som ešte v živote nemala domáce lečo, tak sa radujem ako malé decko.

Mimochodom, s lečom sme si k sebe hľadali cestu dlho. Počas detstva patrilo medzi moje hororové jedlá. Prvýkrát som ho zjedla naozaj schuti, keď sme sa premrznutí a vyhladovaní vrátili z akejsi exkurzie v miestnej fabrike. Vyhriata školská jedáleň sa mohla premenovať na raj na zemi. Jediné jedlo, ktoré ešte podávali bolo lečo, a ja som zistila, že to je vlastne mimoriadne chutné jedlo.

No a to je teda môj recept na gazpacho. Jednoducho rozmixujte fľašu domáceho leča ponorným mixérom ako ja a zjedzte. Ak budete túžiť po zmene, môžete si polievku ohriať, môžete pridať smotanu, posypať ju čerstvým mletým čiernym korením a parmazánom alebo ju vliať do pecňa chleba a horúcu zasypať postrúhaným syrom. Dobrú chuť!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.