Cibuľové čatní. Jedinečný lekvár z cibule pre gurmánov

V po anglicky hovoriacom svete nazývajú lekvár z cibule onion chutney. Slovo chutney (čatní) v hindskom jazyku znamená “oblíznuť”, alebo “oblizovať”, čo je celkom výstižné. Vďaka pikantno-sladkým omáčkam voňajúcim majstrovsky namiešanými koreninami a hre chutí ovocia sa budete oblizovať aj po tom najjednoduchšom jedle.

Počas skorej jari ešte stíhate zasadiť sadeničky, malé cibuľky, z ktorých o približne štyri mesiace získate zásadnú ingredienciu pre nevšednú, pikantno-sladkú dobrotu. Ja motiváciu krčiť sa nad záhonom, a nechať sa ožierať komármi pri polievaní, čerpám práve z predstavy, čo všetko z nej pripravím. Časť zjeme, časť spotrebujeme pri príprave slivkového čatní a časť ide do cibuľového lekváru. 

Čo je čatní

Na Indickom poloostrove čatní pôvdne pripravovali (a dodnes pripravujú) čerstvé, na rýchlu spotrebu. Ide o omáčku, ktorú sa podáva s pečivom, mäsom alebo inými jedlami. Čatní začali zavárať Angličania, ktorí svojho času Indiu kolonizovali. Ich gastronomickým prínosom je, že trošku zjemnili divokosť exotických korenín. Ako konzervant použili ocot a začali robiť čatní aj britského ovocia ako sú jablká, slivky a rebarbora. A cibuľa. K anglickým vyzretým syrom je každé čatní viac než výborné. Skvelý pár tvorí napríklad zrelý chedar a cibuľové čatní.

Populárnymi koreninami na prípravu chutney všeobecne sú klinček, škorica, zázvor, ale aj kurkuma, chilli, muškátový kvet, koriander, mäta a cesnak. Pikantnosť korenín vhodne vyvažuje sladkosť ovocia, ako sušené hrozienka, slivky, čučoriedky či brusnice. Čatní sa dá urobiť z aj z čerstvého ovocia. My robievame slivkové, marhuľové a broskyňové.

Cibuláda. Jedinečný lekvár z cibule pre gurmánov

Recipe by Kuchyňa Spoza plotaCourse: Zaváranie
Príprava

30

minút
Varenie

90

minút
Dunstovanie

24

hodín

Budete potrebovať

  • 1,5 kg červenej cibule

  • 3 lyžice olivového oleja

  • 300 g cukru muscovado

  • 200 ml octu z červeného vína

  • 3 lyžice balasamic octu

  • 3 klinčeky

  • Podrvené chilli papričky

  • 1 polievková lyžica horčice

  • ½ čajovej lyžičky soli

Pracovný postup

  • Cibuľu očistite, rozrežte pozdĺžne na polovicu a nakrájajte cibuľu na tenké prúžky.
  • Rozohrejte olej a zľahka osmažte cibuľu, pustí vodu.
  • Pridajte cukor, premiešajte a nechajte skaramelizovať. Vôňa vám napovie, že sa čosi udialo a môžete začať pridávať koreniny, víno a ocot.
  • Nechajte variť na slabom plameni, občas miešajte a ochutnávajte. Podľa potreby pridávajte cukor, soľ, ocot, alebo zvýraznite nejakú koreninu.
  • Čatní je hotové, keď je ťahavé ako lekvár. Cibuľa vyzerá ako nitky obalené sirupom.
  • Naplňte do fliaš, pevne utiahnite vrchnák, uložte hore dnom pod deku alebo ručník a nechajte prejsť suchým dunstom.

Poznámky

  • Osvedčilo sa krájať cibuľu na ozaj tenké prúžky, používať kvalitný balsamico ocot, zavárať do malých fľaštičiek, max. 2 dcl. Tiež sa osvedčilo použiť celé korenie a nadrviť ho v mažiari.
  • Neosvečilo sa mixovať čatní na hladkú omáčku, vynechať balsamico ocot alebo ho nahradiť balsamico iným octom.
  • Používajte hrniec s hrubým dnom, aby dobre viedol teplo.
  • Cibuľa stráca varením objem, takže ak chcete zásoby na celý rok, určite zdvojnásobte dávkovanie.
  • Cibuľové čatní je najlepšia, keď aspoň mesiac odstojí v špajzi. My sme dojedali našu prvú po roku a bola som nadmieru spokojná, ako sa premiesili a odležali chute.

Cibuľové čatní na tanieri

Cibuľové čatní zmení obyčajné jedlo na zážitok. Stačí pridať pár prúžkov cibule na chlieb, syr, vajíčka, pečené mäso či paštétu. Na jedno z obrázkov môžete vidieť, ako vyzeralo čatní, keď sme ho mixovali na hladko. Bolo to chuté, našlo si svojich fanúšikov. Ale originál je orignál. Tie chutné prúžky majú skrátka inú chuť.

Tip na záver

A ešte jedna vec. Veľmi odporúčam, ak máte možnosť, variť cibuládu na dvore v kotlíku alebo v letnej kuchyni. Cibuľová aróma je úžasná v kuchyni a v jedle, nie v oblečení. Jedno šťastie, že bolo krátko pred Vianocami a my sme odišli na takmer dva týždne na dovolenku. Cibuľový parfém nás však verne sprevádzal aj pod Tatrami.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.