Polievka najlepšia na svete

Čas čítania: 4 min.

Za mamičku, za otecka …. Na lyžici trónila rozvarená hlávka ružičkového kelu, struk zelenej fazulky, drevnatá kocka zeleru či rozvarenej mrkvy z plastového vrecka s vábivým nápisom “Polévková směs”. Polievky patrili roky medzi jedlá, ktorým som sa vyhýbala. A pritom uvariť chutnú polievku je tak jednoduché – a lacné!

Začnime niečím jednoduchým. Napríklad ľahkou zeleninovou polievkou vhodnou aj pre vegánov, ktorú zvládne navariť aj úplný začiatočník alebo niekto, na koho práve lezie choroba a chce sa ešte zásobiť teplou stravou predtým, než zaľahne kurýrovať sa. Varenie trvá približne 20 – 30 minút a podľa tohto receptu navaríte asi tak 4 výdatné porcie. Recept ale môžete meniť ako chcete, množstvá upravujte podľa toho, koľko je stravníkov, čo vám chutí a na ako dlho chcete mať navarené.

Budete potrebovať:

  • shopping-cart-1080974_960_720Lyžicu alebo dve kvalitného oleja podľa vášho výberu, ja používam olivový od mojich kamarátov z  Korfu, ktorí ho pestujú, lisujú a vozia ku nám dvakrát do roka
  • 2 – 4 mrkvy, podľa veľkosti a chuti
  • 1 petržlen
  • 1 malý zeler alebo ¼ zeleru veľkého; nebojte sa, nič nevyhodíte, onedlho dostanete aj recept na luxusný zelerový šalát
  • 1 malý kaleráb, ak nemáte, nemusíte preto bežať do obchodu, tá polievka bude aj tak fajn
  • Soľ
  • 1 liter vody

 Podľa chuti pridajte korenie:

  • Mletú rascu
  • Mletú papriku
  • Čierne korenie mleté
  • Muškátový oriešok
  • Mletý zázvor
  • Mletý koriander
  • Bobkový list
  • Nové korenie
  • Cesnak

Takto sa to podarí:

light-bulb-vector-png-light-bulb-vector-7044411Zeleninu si nakrájajte na kocky alebo iné približne rovnako veľké kúsky. Na oleji orestujte cibuľku ak máte radi, ak nie, začnite mrkvou. Premiešavajte a postupne pridávajte zvyšnú zeleninu, trochu osoľte a pridajte korenia a prelisujte cesnak. Miešajte a restujte, zeleninka začne po chvíli krásne rozvoniavať a získa jasné pestré farby. Keď je čiastočne mäkká, prilejte liter horúcej vody a varte ešte asi desať minút. Skutočná dĺžka varenia záleží od množstva zeleniny a od toho, na aké veľké kúsky ste si ju nakrájali.

Ak chcete, aby bola polievka sýtejšia, tak kým sa varí, v druhom hrnci si uvarte pohánku alebo jačmenné krúpy a pridajte ich pred podávaním do taniera. Ak ich dáte do do uvarenej polievky, a tú nezjete všetku – a asi nezjete, keďže sme prilievali liter vody, ďalší deň z nej budete mať pomerne hustú, chutnú kašu.

Zloženie tejto polievky môžete meniť a ku základnej zelenine pridávať aj sezónny karfiól nalámaný na male kúsky alebo hrach, veľmi chutná je aj s cícerom. Podstatné je, aby zelenina bola čerstvá. Ak máte možnosť kúpiť si ju od pestovateľa, alebo ešte lepšie vypestovať sami, neváhajte. V zime je to trochu ťažšie, ale ak môžete kupujte si aspoň zeleninu z krajiny, v ktorej žijete, prípadne najbližšieho suseda. Pre mňa osobne je zeler z Čiech alebo Maďarska OK, čučoriedky z Peru a pomelo z Číny už rozhodne nie.

Krém. Zeleninový krém

Inak, táto zeleninová polievka je super aj v jarných či letných dňoch, pretože je ľahká. Počas chladnejších dní si môžete navariť niektorý z mojich obľúbených zeleninových krémov. Sú chutné, jednoduché, pripravené z jednej či dvoch druhov zeleniny, lacné a mimoriadne sýte. Na vrchnej priečke môjho rebríčka je krém mrkvový, potom zelerovo-zemiakový, tekvicová krémová polievka výborná jemná cibuľačka.

Pri varení postupujem vždy rovnako. Zeleninu očistím, nakrájam na kocky, osolím, ochutím a orestujem na oleji a zalejem vodou. Varím a čakám kým je zelenina mäkká, potom ju vo vode, v ktorej sa varila rozmixujem ponorným mixérom. Väčšinou v hrnci ostane vody tak jeden až dva centimetre nad uvarenou zeleninou.  Netreba pridávať žiadnu múku na zahustenie, stačí len pridať   plátok masla, vďaka ktorému sa rozvinú chute a krém je jemnejší, ide to však aj bez neho.

Stiahnite si nápovedu s najchutnejšími kombináciami!

Ku týmto polievkám sú výbornou prílohou opečené chleby alebo pečivo rôzneho druhu. Keďže krém je jedlo jednoduché, pri pečive sa nebojte istej miery extravagantnosti a tvorivosti.  Polievky a krémy môžete obohatiť aj cesnakovými krutónmi, podrveným modrým syrom alebo troškou šľahačky; cibuľačka sa tradične podáva s opečenými plátkami bagety so strúhaným syrom. Na niektoré z týchto polievok môžete prihodiť navrch pár kúskov kvalitnej opečenej slaninky, vňať cibuľky alebo nasekať čerstvú vňať bylinky, ktorú ste použili ako korenie, pamätajte len na jedno – že v jednoduchosti je krása.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *