Lipkavec obyčajný. Zázračný čaj, obklad a krém z vytrvalej buriny

Čas čítania: 6 min.

Dlho som nevedela, aký poklad rastie na lúkach v okolí nášho vinohradu. Dlhé zelené výhonky s drobnými lístkami vyrastajúcimi okolo stonky, ktorá sa zachytáva o ruky aj oblečenie ma rozčuľovali. Ešte viac ma hnevalo, že táto rastlinka sa plazila a opierala o všetko naokolo. Potom zrazu zakvitla voňavými bielymi kvietkami, prestala sa zachytávať a ja som v herbári zistila, že tou potvorou je lipkavec.

Lipkavcov je niekoľko druhov, syridlový, marinkový, obyčajný, lesný a mäkký. V názvoch je trochu zmätok aj preto, že sa všelijak v čase a regiónoch menili. Podľa Márie Trebenovej majú všetky rovnaké účinky. Každý lipkavec:

  • Zlepšuje trávenie a odvádza nadbytočnú vodu z tela, pretože je močopudný, prečisťuje pečeň a obličky. Tým zároveň zvyšuje obranyschopnosti organizmu.
  • Odstraňuje bolesti brucha a migrénu, čo má asi súvislosť s tým, že čaj z lipkavca znižuje pocit stresu a zlepšuje kvalitu spánku
  • Pomáha zmierňovať reumatické bolesti a menštruačné bolesti
  • Medzi jeho najvyhľadávanejšie účinky patrí podpora činnosti štítnej žľazy. Pri strume sa odporúča kloktať čaj a natierať maslom s lipkavcom.

Má aj kozmetické účinky, používa sa ako prostriedok na vypínanie plete a vyhadzovanie vrások, vraj pri pravidelnom používaní aj predchádza ich tvorbe a celkovo pôsobí proti zvädnutej pokožke. Pomáha aj pri liečbe kožných ochorení a poranení spôsobených uhrami a vredmi.

Lipkavec sa teda môže používať vnútorne ako čaj a zvonku ako obklad alebo krém:

  • Čaj: 2 čajové lyžičky zaliať 2 dcl vriacej vody, 13 minút lúhovať, piť pred jedlom 2x denne
  • Odvar na vonkajšie použitie: 2 polievkové lyžice sušenej vňate variť v 4 dcl vody 4 minúty do bodu varu, lúhovať 5 minút . Použiť ako obklad alebo na oplachovanie.

Teraz práve vyrábam krém z lipkavca s lupienkami ruží pre krajšiu vôňu. Tento krém som ešte nerobila, takže som sama zvedavá, ako experiment dopadne, zatiaľ všetko vyzerá sľubne. Kúpila som si fungel nový hrniec výhradne na prípravu domácej kozmetiky a fungel novú sadu variešok, špachtlí a rôznych miešadiel, tiež za týmto účelom. Čisto náhodou ladia aj dizajnovo, o to väčšiu mám radosť. Ako bonus naviac, ide o čistý gýč s maľbami levanduľových kvietkov a kytíc.

Dlho som hľadala, do akého masla alebo masti lipkavec zamiešam tak, aby to malo nejaký efekt. Chcela som niečo stabilné, čo nezatuchne, chemicky čisté, univerzálne a neparfemované, vhodné aj pre alergikov. Na rôznych blogoch a fórach, laických aj lekárskych, som sa nakoniec dopracovala ku krému Cutilan. Cutilan nie je eko-bio, je to čosi vyrobené v laboratóriu a jeho zloženie ma presvedčilo. Možno som to ešte nespomínala, ale moja pôvodná profesia je chemik, takže som si pekne systematicky preložila, čo vlastne Cutilan obsahuje a či je to pre mňa prijateľné alebo nie. Pozrime sa, čo vlastne obsahuje 100 gramov Cutilanu.

1 gram – Aluminii stearas                              

Organická zlúčenina, ktorá vznikla zlúčením kyseliny stearovej a hliníka. Používa sa na vytvorenie gélovej štruktúry a pri príprave farebnej kozmetiky. Kyselina stearová sa získava z tukov. V kozmetike slúži ako emulgátor, teda pomáha spájať nezlúčiteľné konzistencie, ako napríklad vodu a olej. Ďalej slúži ako detergent, teda pomáha odstraňovať nečistoty a špinu, zlepšuje čistiace schopnosti produktu.

7 gramov – Cera alba

Včelí vosk, býva pužívaný ako liečebná zložka v celkovom zložení kozmetického výrobku. Výborne udržuje vlhkosť, zabraňuje upchávaniu pórov, pomáha vytvoriť príjemnú hodvábnu textúru v kozmetických výrobkoch, má antiseptické vlastnosti, pomáha pri hojení rán a upokojuje a chráni pokožku pred vysúšaním bez toho, aby jej bránil v schopnosti dýchať. Je klasifikovaný ako spojivo, stabilizátor emulzie, vonná prísada a viskozitu zvyšujúce činidlo.

0,12 gramu – Propylparabenum

Ak ste zdraví, nebojte sa parbénov, nie je to zďaleka to najhoršie, čo vás v živote môže postretnúť. Ľahko a úplne sa vstrebávajú kožou, ale v tele sa nehromadia, vylučujú sa močom. Je netoxický, nedráždivý, pravdaže, s výnimkou poškodenej alebo porušenej kože. Predpokladám, že ich neplánujete jesť, mazať sa nimi od hlavy po päty na 24 hodín denne alebo si ich natierať na chlieb. Propylparabenum je konzervant, zabraňuje rastu baktérií a tým chráni kozmetický produkt pred znehodnotením. Akým? Napríklad keď si natierate krémy tak, že ich naberiete prstami. Umytými, čistými, áno – ale s baktériami na povrchu. Alebo tými, ktoré sa tam nasáčkuju zo vzduchu alebo zbytkov krému v závite.

9,40  gramov – ArlacelTM 481v

Môj obľúbenec, stabilzačný emulgátor podobne ako stearan zinočnatý a tetraboritan sodný, o tých ešte tiež bude reč. Vďaka nim je krém, ehm, krémovitý, hladký, teda taký, ako ho máme radi. Neoddeľuje sa tuk od vodnej bázy. S mastnými kyselinami (stearanmi) vytvára sodné mydlo, ktoré podporuje vysok viskozitu krémov pre bábätká, krémov na tvár a krémov používaných ako ochrana pred slnečným žiarením. Používa sa aj pri výrobe telových mliek, balzámov na pery ale svoje miesto má aj pri výrobe produktov pre ošetrovanie nôh a nechtov. Nájdete ho skrátka v podstate v každej kozmetike, ktorá má cieľ zmäkčovať a zvláčňovať pokožku. Má takmer neutrálne pH.

1,20 gramov Natrii tetraboras + 0,50 gramov Zinci staeras

Vyššie spmínaný tetraboritan sodný je antiseptikum. Slovo antiseptikum pochádza z gréckeho anit – proti a septikos – hnilobný. Zneškodňuje chorobné mikroorganizmy v prostredí živých tkanív, na ranách, slizniciach a na koži. Zinkový staeran odpudzuje vodu.

0,50 g   – Methylparabenum

Organická zlúčenina zo skupiny parabénov, ktorá sa používa ako konzervant v kozmetike, farmácii a potravinárstve. V prírodnej forme sa nachádza napríklad v čučoriedkach. Medzi jeho účinky patrí ochrana pred hubami a plesňami. V potravinárskych výrobkoch ho nájdete pod číslom E218.

70 gramov Parafinum perliquidum a Parafinum solidum, 10 gramov Aqua purificata -demineralizovaná voda

Parafinum perliquidum je minerálny olej, vedľajší produkt vznikajúci pri výrobe ropy. Môžete ho poznať aj pod názvami ako vazelína (petrolatum), parafín alebo parafínový vosk. Používa sa na ochranu a zvláčnenie kože. Pokiaľ si správne vybavujem, tak vytvorenie tenkého mastného filmu umožňuje vstrebať účinné látky do pokožky, zabraňuje ich odparovaniu do okolia.

Výbornou náhradou parafínu sú bambucké alebo kakaové maslo, tiež slnečnicový, aragánový, kokosový, tekvicový alebo palmový olej. Problém vidím v tom, že by som pri výrobe krému musela dokúpiť a správne namiešať ešte detergenty, emulgátory a konzervanty tak, aby mal krém akú takú hygienickú kvalitu a trvanlivosť. Možno to v dohľadnej dobe vyskúšam, zatiaľ ale zatiaľ ostávam na bezpečnejšej pôde laboratórne vyrobeného a testovaného krémového základu.

Lipkavcový krém spoza plota

Na prvý pokus som použila 2 hrste čerstvého lipkavca, pár hodín som ho nechala marinovať v extra panenskom olivovom oleji, ktorý mám od mojich kamarátov pestovateľov z Korfu, a zahriala som túto zmes vo vodnom kúpeli.

Pridala som 200 gramov cutilanu a nechala rozpustiť. Do krému som pridala aj 10 kvapiek esenciálneho oleja ruže a a 5 kvapiek esenciálneho oleja z levandule pre lepšiu vôňu. Tým som môj budúci krém rekvalifikovala na nočný výživný krém, pretože môže byť škodlivé vystavovať slniečku pokožku natretú krémom obsahujúcim tieto dva oleje. Koniec koncov, aj tak je mastný, výživný – veď má vypnúť pokožku a vyhladiť vrásky.

Krém som nechala dva dni oddychovať, aby sa účinné látky absorbovali. Teraz ho ešte zahrejem dvakrát, pričom druhýkrát ho už prefiltrujem do fľaštičky. Som veľmi zvedavá koľko ho bude, ako dlho vydrží a hlavne sa teším na jeho zázračné výsledky a o pár týždňov zase napíšem ako to dopadlo.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *