Lekvár z mirabeliek

Čas čítania: 3 min.

Kto by si rád nenazabieral pár kíl sliviek, ktoré rastú pri poli a samé padajú do tašky, stačí sa priblížiť ku stromu? Vraj ovocie, ktoré rastie pri cestách a poliach patrí každému, tak som si nejaké slivky zvané ringloty alebo mirabelky nazbierala pri podvečernej prechádzke. Čo ale s nimi robiť? Zistila som, že ich je dva a pol kila, a keďže som už vedela, že na originál slivkový lekvár som potrebovala 5 kíl, vybrala som sa zber aj ďalší deň ráno.

Môj muž sa odmietol zúčastniť zberu číslo dva, vraj to je len kúsok a kým sa ja budem zabávať, on niečo užitočné urobí. A tak som sa vybrala s mierne zovretým žalúdkom, či náhodou predsa len nepácham trestný čin na „to“ miesto. V duchu som si formulovala výhovorky, čo tam robím, keby sa niekto spýtal čo tam robím. Keď som mala ovocia odhadom tak akurát a vybrala som sa ku našej chalúpke, začula som štekať psa. A potom ďalšieho a ďalšieho až sa mi zdalo, že údolie je plné psov. Ktosi sa blížil, tak ho zdravili.

Spotená a červená od námahy som sa vydriapala hore kopcom a žalúdok mi spadol až do gatí, keď som zbadala policajné auto. Nemohla som veriť vlastným očiam. Bohužiaľ alebo bohuvďaka, zastavil sa mi mozog aj nohy naraz. Kam s igelitkou plnou sliviek? Mala som len kraťasy a tielko, takže o nejakom nenápadnom manévri nemohla byť reč; nehovoriac o tom že dva a pol kila sliviek sa len tak do vrecka, keby som nejaké mala, nezmestí. No tak som teda nahodila katalógový úsmev bezbrannej nevinnej ženy určený pre úradnikov, byrokratov a iných užitočných strážcov poriadku a od nervozity stíšeným hlasom som sa opýtala, či im môžem pomôcť. A mohla som! Hľadali kohosi, o kom som ja v živote nepočula a číslo chalupy som nemala páru kde by mohlo byť. Zavolala som aspoň manželovi, že aké je číslo našej chlalupy, aby chlapci v uniformách vedeli, či sú aspoň trochu blízko.

Fruit #fruit ewerywhere.

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

Tento lekvár si vzhľadom k dobrodružstvu pri zbere zaslúžil viac ako len trochu cukru a reduciu, a tak som ho obohatila temperamentným zázvorom, škoricou a klinčekmi, nech to má silu! Keď sme ho otvorili v zime, nemohli sme veriť, aká svieža letná vôňa nás obklopila. Keď som si ho namazala na chleba s maslom na raňajky, prebudil ma efektívnejšie ako káva.

Ak si chcete na tomto lekváre pochutnať aj vy, budete potrebovať:

  • 5 kg mirabeliek
  • 1 kg cukru
  • šťava z ½ citróna
  • 20 klinčekov
  • 4 ks škorice
  • 100 g strúhaného zázvoru
  • rum

Mirabelky sú malé a mäkké, takže som ich po vykôstkovaní vôbec nekrájala, rovno som ich v kotlíku zasypala cukrom a poliala šťavou z citróna. Podobne ako pri varení povidiel, nechala som ich 24 hodín prikryté oddychovať.

Naplánujte si prípravu tak, aby ste mohli variť až večer okolo 21:00, pretože vôňa tohto lekváru je sladšia ako vôňa pri stánku s cukrovou vatou. My sme pri varení vypili veľa vína, aby sme vyvážili inhaláciu toľkej sladkosti.

Čo sa mi osvedčilo

Podobne ako slivky, aj mirabelky musia byť mäkké a nepoškodené, šťavnaté a chemicky neošetrované. Určite ich nezabudnite poriadne umyť a najmenej na hodinu nechať ponorené vo vode, aby z nich vyšli červíky a chrobáky, ktoré by sa v nich mohli skrývať. Namiesto klasického kryštálového cukru môžete použiť cukor brezový, ktorý je síce neporovnateľne drahší ale zato zdravší a lepšie konzervuje. Namiesto octu môžete skúsit použiť šťavu z jedného citrónu.

#plumbs #jam made on fire, recepe to be shared soon via a blog

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

Aj tento lekvár sa varí za stáleho miešania asi tak štyri hodiny. Ak začnete o deviatej večer, varenie vrátane plnenia fliaš a upratovanie stihnete do približne jednej po polnoci, takže si nezabudnite ku vareniu okrem piva alebo vína, ak varenie pojmete spoločensky, navariť aj riadne silnú kávu.



2 thoughts on “Lekvár z mirabeliek

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *