Kysnutý koláč

Čas čítania: 3 min.

Predtým, než zo zrelého ovocia pripravíte lekváre a kompóty, potešte svoje rodiny a priateľov klasickým kysnutým koláčom a spríjemnite si záver leta. Tento koláč z kysnutého cesta je klasika. Keď si ho dám na raňajky ku horúcej káve v chladnom augustovom ráne, poteší dušu a dodá energiu telu na celé dopoludnie. Pikniky sa u nás ešte nezaužívali, ale tento koláč sa pohodlne zabaliť a zobrať na celodenný výlet. Jeho príprava je tak jednoduchá, že ho zvládne upiecť aj začiatočník, stačí, ak trpezlivo počká, kým nakysne cesto.

Aj tento recept, ako všetky ostatné recepty s droždím, sa dá previesť na kváskový recept, ale ja som ho ešte v kváskovej verzii nerobila. Vlastne tento koláč som vôbec ešte tento rok nerobila! Čerešne nám ozobali škorce, ríbezle som v horúčavách dávala do smotanového nepečeného koláča, jahody do tiramisu a letného koláčika ľahkého ako páper a slivky skončili všetky v pikantnom čatní. Je najvyšší čas to napraviť a upiecť si ho, hoci aj s čučoriedkami. S akým ovocím máte tento koláč radi vy?

Vytlačiť

Kysnutý koláč s čučoriedkami

Predtým, než zo zrelého ovocia pripravíte lekváre a kompóty na zimu, potešte svoje rodiny a priateľov klasickým kysnutým koláčom ako od babičky a spríjemnite si tak záver leta. 

Čas na prípravu 1 hour 10 minutes
Doba varenia 1 hour
Celkový čas 2 hours 10 minutes
Počet porcií 8

Suroviny

Cesto

  • 20 g droždia
  • 300 ml mlieka izbovej teploty
  • 500 g polohrubej múky
  • 125 g masla mäkkého
  • 60 g cukru kryštáľový alebo krupica
  • 2 ks žĺtka
  • 1 ks škorica mletá

Posýpka

  • 100 g maslo
  • 1 hrsť cukor
  • 3 hrste múka

Postup

Príprava kvásku

  1. Do trochy mlieka dajte lyžicu cukru a droždia. 

  2. Nechajte pracovať asi 10 minút na teplom mieste. Dôležité je, aby nebol v miestnosti prievan. Hrnček alebo misku s kváskom môžete prikryť čistou utierkou, aby sa do nej nedostali nečistoty. Doba aktivácie kvásku môže byť aj dlhšia, záleží na čerstvosti droždia a teplote vzduchu. 

Príprava cesta

  1. Kým kvások pracuje, odvážte si múku a pridajte do nej zvyšný cukor, maslo, mlieko, žltka, soľ. Pridajte aj kvások, ktorý by mal byť medzičasom už aktívny, čo poznáte podľa toho, že bublinkuje a narástol, na jeho povrchu môže byť čosi ako hustá penová čiapočka.

  2. Cesto dôkladne vymieste a nechajte kysnúť 40 - 60 minút. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Platí to, čo pri príprave kvásku, nesmie sa ku nemu dostať špina a nesmie byť vystavené chladu. 

  3. Kým pracuje cesto, vykôstkujte slivky. Ak sú malé, nechajte ich len rozpolené, ale ak máte veľké slivky, môžete ich nakrájať na štvrtiny. Možno stihnete aj vypiť kávičku, kým cesto narastie. 

  4. Vykysnuté cesto  cesto dajte na vymastený plech a vyvaľkajte. Poukladajte naň slivky, posypete škoricovým cukrom a nakoniec aj posýpkou. 

Príprava posýpky

  1. Do misky vložte hrubú múku, maslo a cukor. Rukou zmes stláčajte a hneťte. Bude sa vám lepiť na ruky. Trením dlaní sa bude zmes meniť na sypko-vlhkú. Keď je maslo zapracované do múky a cukru, rozsypte posýpku nepravidelne po povrchu koláča. Môžete použiť aj viac cukru a menej múky, pomer záleží na vás, akú sladkú posýpku chcete mať. 

Pečenie

  1. Koláč pečte hodinu pri teplote 180°C. Prvých dvadsať minút neotvárajte rúru, koláč by vám klesol. Regulujte teplotu a ohrev podľa správania vašej rúry. 

  2. Koláč je upečený, keď je posýpka svetlo hnedá a okraje sa odlepujú od plechu. O tom, či je koláč skutočne prepečený sa presvečte pichnutím dreveného špáradla do stredu koláča, malo by vyjsť čisté. 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *