Kváskové pečenie. Chlieb z ražnej múky

Čas čítania: 3 min.

Ja si jednoducho nedám pokoj. Keďže sa mi dlhodobo nedarilo upiecť pravý domáci chlieb podľa mojich predstáv, a celkovo mi kysnuté cesto robí samé problémy, rozhodla som sa, že to skúsim inak. Žiadne droždie, ale pravý domáci kvások! Hviezdy mi boli naklonené – alebo si ktosi tam hore povedal, že tento diel novej komédie v mojom podaní si rád pozrie, skrátka, kvások sa podaril hneď na prvý pokus.

Kým kvások rástol, ja som sa vzdelávala. Čítala som si všetky možné postupy a informácie, aby som bola v deň D pripravená. Pravdaže, čím viac informácií som mala, tým som bola zmätenejšia, ale kvások som poctivo prikrmovala ďalej. Kvôli tomu všetkému čítaniu, ukladaniu článkov a ich kategorizácii sa stalo, že v deň D som doma nemala surovinu najzákladnejšiu. Múku. Zaťala som sa, že do obchodu tri kilometre kvôli múke nepobežím a hneď som aj porušila prvý recept, podľa ktorého som sa rozhodla piecť. Namiesto zmesi ražnej a pšeničnej múky som použila len múku ražnú, tej som mala našťastie ešte dosť.

Najprv prišla na rada matematika a plánovanie, kedy vôbec začnem, aby som skončila v rozumnú dobu. Spať totižto chodím so sliepkami. Potom kontrola, či mám dosť dreva na celé pečenie. Nakoniec som sa pustila do práce a zamiesila cesto, tentokrát ručne, bez použitia kuchynského robota. Išlo to napodiv celkom ľahko, ale bicepsy mi rozhodne v najbližších mesiacoch neschudnú. Zamiesené cesto som nechala odpočívať a zamiesila som si ešte jedno cesto, na makové buchty, pretože som chcela  jednou ranou vyskúšať hneď aj ako sa prevádza klasický recept s droždím na kváskové pečenie. A môj muž má rád makovník, no a makové buchty, to je skoro to isté.

Príprava cesta na chlieb

Pripravila som si rozkvas zo 150 g múky, 150 ml vody a 1 – 2 lyžíc kvásku. Zamiešala som a nechala  podkysnúť. Táto fáza môže trvať 6 – 12 hodín, záleží na teplote v miestnosti. V druhom kroku som do rozkvasu priliala 260 ml vlažnej vody, rozmiešala a pridala 300 g múky.

Tá môže byť aj kombinovaná, napríklad v pomere 1:1 so pšeničnou alebo inou. Potom ale treba počítať s tým, že aj objem vody bude iný. Niektoré múky vstrebajú vody viac, iné menej. Až pri kváskovom pečení zisťujem, že taká nenápadne sa tváriaca múka sa dokáže správať nevyspytateľnejšie ako my ženy. Do cesta som pri miesení pridala 1,5 malej čajovej lyžičky soli a 2 lyžičky rasce. Opäť platí, že množstvo soli si musí každý prispôsobiť sám, čo je pre jedného nedosolené bude druhému tak akurát. Rasca nie je povinná, ale nám sa spája jej vôňa a chuť s chlebom, použiť však môžete aj iné semienka a korenia podľa vlastného výberu.

Pečenie chleba

Toto vymiesené cesto som vložila do veľkého liatinového hrnca, ktorý som vymastila a vysypala múkou. Po 8 hodinách narástol a bol pripravený ísť do pece. Teoreticky som ho mala piecť 20 minút na 250°C, potom 35 minút na 160 – 180°C, prakticky teplotu v peci na drevo nastaviť neviem, tak som piekla pri teplote, aká tam bola.

Oheň blčal, cestá rástli, až nastal čas dať budúci chlieb do pece. Kým sa piekol, rozvaľkala a nakrájala som si cesto na buchty, pridala makovú plnku a lepila som ich, nech podkysnú za tú hodinu, kým sa bude piecť chlieb.

Chlieb sa upiekol. Upečený chlebík som nechala chladiť na mriežke a potrela som ho ešte za horúca studenou vodou, aby mal chrumkavejšiu kôrku. Vedela som, že bude ploský; mala som už naštudované, že ražný chlieb tie krásne oká v ceste nemáva, takže som z toho nedostala okamžite depresiu. Naopak. Ledva trochu vychladol, už som ho aj krájala. Pružné, voňavé cesto a chrumkavá kôrka mi spôsobili takú radosť, že mi chvíľu bolo úplne jedno, ako dopadnú buchty. Dopadli výborne!

Už som sa videla, ako každý deň zarobím cesto a vypekám, keď môj muž mrzuto poznamenal čosi o horúčave v kuchyni. Vraj ako si to predstavujem v lete. Ja si to predstavujem tak, že budem piecť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *