Kráľovské kváskové lievance

Čas čítania: 3 min.

Jednou z výhod aktívneho kváskovania je, že máte stále poruke dostatok  aktívneho kvásku. A tak si pečiete chlieb, aký len chcete, kedy chcete, a ako bonus naviac, tú lyžičku rozkvasu, ktorá vám zvýšila, použijete na prípravu cesta na lievance. Kráľovské lievance. Kráľovské kváskové lievance.

Na lievancoch a ich jemnejších sestrách palacinkách si pochutnáva celý svet. Američania si dávajú lievance na raňajky, Rusi svoje palacinky volajú bliny, Francúzi crepes, Nemci majú svoje Pfannkuchen.

Nikdy nezabudnem na zoznámenie s palacinkami crepes pri vodnom kanáli v Camden Town, kde ich na ukotvenej loďke smažili na obrovskej platni a rozotierali  takmer do stratena. Na jednej platni rozotreli, na druhú prehodili … vlastne neprehodili, pretiahli, presúkali, no ten pohyb ani neviem opísať ale crepes ostali v celku, zahádzali ich banánami, zaliali čokoládou, pokladali do batôžka, ešte čiapočka zo šľahačky a ďalší prosím, nech sa páči. Stála som s tou luxusnou palacinkou ledabolo položenou na papierovom tanieriku,  s plastovou vidličkou v ruke uprostred davu, a po prvom súste som sa ocitla v kulinárskej extáze. Netušila som, že placinka môže byť až tak dobrá!

Horšie to už bolo, keď som o pár mesiacov neskôr mala prípravu palacinky v náplni práce ja. V northamptonskej kuchyni som dostala recept, podľa ktorého som urobila cesto a nechala som ho odpočinúť. Potom som zažala štyri horáky, na ne položila štyri panvice vyhradené len pre palacinky a pomazala som ich tukom. Šéf mi ukázal, ako mám krútiť ľavou rukou v zápästí v mere hodinových ručičiek zatiaľčo pravou rukou mám nalievať palacinkové cesto proti smeru hodinových ručičiek, nie rýchlo ale ani pomaly. Následne som mala palacinky otáčať pomocou špachtle a nalievať nové cesto do prázdnych panvíc, skrátka mala som vytvoriť palacinkové perpetum mobile a potom ešte očistiť päť kíl v šupke uvarených zemiakov, ktoré medzičasom mali byť tak akurát vychladené a pripravené na šúpanie. Nikdy som netvrdila, že mám dobré pohybové koorodinačné schopnosti.

Keď šéf videl moje výtvory, zdesene zavolal svojho šesťnásťročného syna, nech rýchlo príde urobiť palacinky. Za dvadsať minút bolo po všetkom, hostia mohli prísť. Hromada takmer osemdesiatich palaciniek okrúhlych ako mesiačik sa mi vysmievala celú šichtu z police, odkiaľ som ich brala, aby som ich premenila na crepes Tia Maria, crepes Suzzete, či na originál české palačinky  s povidly. Ako sa volala verzia palaciniek postriekaných citrónovou šťavou a posypaných cukrom si už nepamätám, ale určite si už nikdy netrúfnem ich ochutnať.

Oproti palacinkám majú lievance hustejšiu konzistenciu a pripravujú sa preto oveľa jednoduchšie. Lievanec je vlastne na horúci tuk vyliate cesto z múky, vajec, mlieka a kvásku.

Recept na kváskové lievance:

  • 1 lyžica ražného rozkvasu
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • lyžica cukru
  • múky toľko, kým cesto nemá hustotu akú chcete. Pamätajte, že sa má liať, tak primerane.

Nechala som dve hodiny oddýchnuť a potom som smažila na rozpálenej bravčovej masti. Je naozaj dôležité, aby bola rozpálená, pretože horúci tuk obkľúči cesto a nedovolí mu roztiecť sa.

Tentokrát som hotové lievance potrela čokoládovou nátierkou na báze medu, ktorá je lokálnej výroby a pridala banány. Šľahačku sme, chvalabohu, nemali. Lievance boli neuveriteľne vláčne, nadýchané a zároveň sýte aj bez nej. Výsledkom bola eufória chuťových buniek podobná tej palacinkovej v Camden Town. Predstava, že si môžem lievance urobiť kedykoľvek ma teší aj desí zároveň. Musím odolať pokušeniu vysmažiť pár lievancov každý víkend!




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *