Fotorecept: Kváskové bryndzové pagáče

Čas čítania: 3 min.

Pred týždňom kúpená bryndza, s rýchlo sa blížiacim dátumom spotreby, smutne pozerala na mňa z chladničky. Pirohy sa mi už robiť nechcelo, na nátierku sme v studených septembrových dňoch chuť nemali a nápad uvariť bryndzové halušky bol zamietnutý, pretože to nie sú rezne. Bryndzovú polievku, demikát, som si ani netrúfla navrhnúť ako jednu z možností. Našťastie som si spomenula, že existujú aj bryndzové pagáče, ktoré ak nebudú mať úspech doma, môžem stále zabaliť a zobrať so sebou na ďalšiu týždňovku.

Receptov na internete je viac než dosť, ale najviac sa mi páčil recept z blogu Bonviváni. Hlavne asi preto, že recepty z tohto blogu mi vždy vyšli perfektne, dokonca aj keď som ich pozmenila mojim free-style experimentovaním. Tentokrát som pôvodný recept previedla na kváskový. Naviac som v priebehu pečenia zistila, že nemám hladkú múku, a tak som ju nahradila špladovou celozrnou. Trochu som sa bála, ako to dopadne, ale posúďte sami.

Suroviny na kváskové pagáče

Cesto:

  • 300 ml mlieko
  • 2 vaječné žĺtka
  • 300 g špladovej celozrnej múky
  • 200 g polohrubej pšeničnej múky
  • 100 – 150 g zemiaku uvareného v šupke (3 malé zemiaky)
  • 1 kávová lyžička soli
  • 2 lyžičky pšeničného (naberiem kopcovito a nechám stiecť, čo to dá)

Plnka:

  • 250 g bryndze
  • 200 g zemiakov uvarených v šupke (4 malé zemiaky)
  • 2 vajíčka

Ako som postupovala

Pagáče som robila dva dni, ale reálne trvá ich príprava dve hodiny čistého času. Prvú pol hodinu trvalo, kým som navážila suroviny. Múky som preosiala, a to najhrubšie, čo zo špaldovej celozrnej zostalo, som dala preč.  Cesto som miesila ručným mixérom asi 10 minút, kým nebolo pekné hladké, neodlepovalo sa od stien a nezačalo robiť bubliny.

Rozkvas so tentokrát nerobila, pretože som vedela, že cesto nechám kysnúť v chlade niekoľko hodín. Vymiesené cesto som nechala v miske zakryté na voľno kysnúť od pol deviatej večer do 21:30 do 12:30, teda 15 hodín. Toto je niečo, čo sa mi na kváskovaní veľmi páči, že cesto môže byť aj v chlade, môžem ho tam nechať dlhšie a venovať sa mu, keď mám zase čas. Nemusím riešiť teplo a prievan a hulákať po manželovi, aby zatváral dvere, lebo mi padne cesto.

Cesto som priniesla do kuchyne, nachystala som si dosku, polohrubú múku na podsypovanie, valček a pohár na vykrajovanie. V miske som si vymiešala plnku (kto chce, môže si do nej dať aj lyžičku soli, mne sa bryndza zdala slaná dosť, takže som nedávala), cesto som rozvaľkala, potrela plnkou, preložila na 3x ako list do podlhovastej obálky a ešte na polovicu.

 

 

 

Cesto síce nebolo lepivé, ale naozaj bolo pomerne jemné, takže som vaľkala s citom, radšej viackrát a jemnejšie, aby sa neroztrhalo. Keď som ho rozvaľkala asi na hrúbku 1 cm, okraj pohára som pomúčila a vykrajovala kolieska, ktoré som ukladala na plech.

Rozpálila som rúru na 180°C a začala ukladať kolieska budúcich pagáčov na plechy vyložené papierom na pečenie. Kým sa rúra nahrievala, potrela som pagáče vajíčkom a posypala rascou. Keďže mám malú rúru piekla som na trikrát, spolu 48 pagáčov primeranej veľkosti. Do šírky už veľmi nenabehli, ale do výšky áno, čo ma veľmi potešilo. Piekla som každú várku asi 15 minút, ale to už je naozaj individuálne podľa vašej rúry, koľko času naozaj budete potrebovať.

S výsledkom so spokojná, experiment sa napriek obrovským zmenám v pôvodnom recepte podaril. Pagáče sú nadýchané, krásne lístkujú a hlavne sú naozaj veľmi chutné. Tak sa teším, že máme v jedálničku .ďalšie nové obľúbené jedlo. A napríklad ku večernému poháru vínka pri krbe budú ideálne!




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *