Fotopostup: Makové sušienky s citrónovým krémom

Čas čítania: 5 min.

Po ráznom začiatku roka sa v mojom kalendári objavilo pár voľných dní. Keďže sme dojedli výborný tekvicový koláč, ktorý som tentokrát obohatila perníkovým korením a poliala čokoládou, pustila som sa do vymýšľania, čo napiecť na najbližšie dni. Sladké máme u nás radi, ale kupované sladkosti nám, teda hlavne mne, nevyhovujú, pretože sú na môj vkus príliš presladené. Ďalšia vec, prečo mám radšej domáce koláčiky je, že pri ich pečení krásne vonia celá chalúpka, viem, čo som použila na prípravu, sú chutnejšie a tiež aj sýtejšie. A napokon, teraz v zime pri peci sedíme tak či tak, to už môžem rovno aj piecť.

V chladničke smutne sedelo posledné maslo od predvianočného nakupovania a jeho dátum spotreby sa rýchlo blížil ku koncu. Vrecko mletého maku tiež čakalo na svoju príležitosť, ale na makovník som chuť nemala. Chcela som upiecť niečo, čo je jednoduché na prípravu, čoho bude veľa a ľahko sa bude skladovať. Overovala som si recepty na všelijaké makové koláče – koláč lenivej gazdiny, hrnčekový makový koláč, makové rezy a tak ďalej, ale odrádzalo ma, že do väčšiny receptov sa pridával nemletý mak a ja som si nevedela predstaviť vláčny koláč s tvrdými makovými semienkami. Nakoniec som našla recept na sušienky.

Z týchto surovín urobíte približne 160 sušienok bežnej veľkosti:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 125 ml kyslej smotany
  • 250 g mletého maku

Takto sa makové sušienky podaria:

Všety suroviny zmiešajte a mieste rukami, kým nezískate hladké cesto.  Pečiete na plechu s papierom na pečenie, koláčiky môžete ukladať relatívne husto, neroztekajú sa. Toľko pôvodný recept, a teraz moja skúsenosť.

Ja som mala hrnček s objemom 250 ml, pozor na to, aké veľké máte hrnčeky vy. Hoci som si sľúbila, že tento rok budem čítať návody do konca a že ich budem dodržiavať, niekedy to inak nejde a upravujem recept podľa seba. Napríklad polohrubej múky som mala len pol hrnčeka, tak som dosypala hladkou, cukru bohato stačí aj ¾ hrnčeka, smotany som dala 200 ml namiesto 125 a maku 200 g namiesto 250, pretože také balenia mali v obchode.

Maslo je fajn použiť studené a do misy ho nastrúhať, ľahšie sa s ním potom pracuje. Cesto začnite spracovávať v mise a nebojte sa toho, že spočiatku sa skôr mrví ako lepí. Žmolte kúsky budúceho cesta v ruke a naberajte stále za hrsť nového materiálu. Keď sa vám podarí spracovať ho do štádia, že misa bude plná kúskov čierno-šedej hmoty, vysypte ju na dosku. A mieste a mieste a mieste a mieste. Nevzdávajte sa.  Nesnažte sa miesiť všetko naraz, ale urobte si niekoľko lepkavých gulí a na tie postupne nabaľujte suché časti. A mieste a mieste a mieste. Ak sa cesto ozaj nelepí a nelepí, tak pridajte trošku smotany alebo mlieka, určite nie vodu. Postupom času sa vám podarí spojiť všetky časti do jedného hladkého celku. Celkom slušne si pritom precvičíte svaly na rukách a budete sa pýtať samých seba, čo to vlastne robíte.

Podľa toho, ako teplo máte v kuchyni, vaše cesto je alebo nie je dostatočne tuhé na ďalšie spracovanie. Ak nie je, dajte ho na hodinku – dve do chladničky. Ale ešte sa s tým neponáhľajte, najprv dočítajte.

Spracovať cesto môžete totiž dvomi spôsobmi. Zaužívaný spôsob je, že nie príliš tuhé cesto klasicky rozvaľkáte na tenký plat a budete vykrajovať. Druhý spôsob je, že ho pred uložením do chladničky vytvarujete do približne krátkych šúľkov s priemerom 3 – 5 cm, podľa toho, aké veľké piškóty chcete krájať. Ja odporúčam menší priemer na začiatku, pretože aj keď budete potom ostrým nožom krájať tenké plátky, vždy ich ešte dotlačíte vidličkou a oni sa troche zväčšia. Valčeky cesta ale určite dávajte schladiť, nech sa vám lepšie krájajú.

Výhoda tohto cesta je, že ho môžete skladovať a piecť postupne, a podľa mňa, mak by sa mal dať nahradiť mletými orechami alebo kokosom, čo mienim vyskúšať čo najskôr. Makové sušienky však ešte nie sú celkom hotové. Pôvodný recept pokračoval výrobou citrónovej plnky a citrónovej polevy. Ja som sa rozhodla vyskúšať len tú plnku, poleva mi prišla zbytočná.

Citrónový krém

Krém vyrobíte z 2 dcl mlieka, a to tak,že deci mlieka date variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka rozmiešate Zlatý klas a zmes vlejete do horúceho mlieka a riadne miešate, kým nezhustne. Zhustne celkom rýchlo a riadne, čo som nečakala. Podľa receptu som mala ešte vymiešať do peny 120 g masla s práškovým cukrom a potom obe masy spojiť, ale ja som prihodila kúsky nášho posledného masla (100 g) priamo do pudingu, vymiesila, ochutnala, pridala trošku cukru, vymiesila, ochutnala a pridala postrúhanú citrónovú kôru. Potom som to celé ešte riadne vyšľahala ručným elektrickým mixérom.

Nebojte sa lekváru

Ako som tak lepila prvé makové srdiečka citrónovým krémom, rozmýšľala som, ako nahradiť nabudúce tú umelú citrónovú prísadu. Domáce citróny nemáme, kamaráti z Korfu nám žiadne citrusy z ich záhrady zatiaľ neposlali a predsa len, hoci tá kôra zo sáčku vonia celkom sviežo, domáce je domáce.

Viete, metafory a asociácie sú  niekedy veľmi zábavné. Domáce citróny, domáca pálenka, domáce lekváre. Ach, veď my máme višňový lekvár! Varila som ho začiatkom leta, bol to môj prvý experiment s brezovým cukrom. A čo je lepšie ako kombinácia maku a višní!

Experiment s brezovým cukrom pri zaváraní dopadol biedne. Prvým problémom bolo, že fľaša s lekvárom sa nedala otvoriť, takže som ju najprv dala do vodného kúpľa, nech sa uvoľní. Keď sa môjmu mužovi podarilo otvoriť ju, pohľad na suchý, akoby pripečený povrch lekváru nebol práve povzbudivý. Zistila som však, že ten povrch nie je tak tvrdý ako vyzerá a že to je vlastne len skryštalizovaný cukor. Celkom ľahko sa lekvár dal zamiešať, ale aj tak bol príliš tuhý na natieranie sušienok.

Mierne alkoholická verzia pre dospelých

Namiesto višňového by som mohla použiť aj pikantný mirabelkový lekvár, keby sme ešte nejaký mali. Spomenula som si však našťastie na trik, ktorý sme používali v northamptonskej kuchyni na riedenie slivkového lekváru. Rum. Pár kvapiek rumu primiešaných do lekváru ho krásne prevoňalo a zjemnilo. Mala som šťastie nielen na výbornú myšlienu, ale aj na zásoby. Ešte stále totiž máme poslednú fľašu trnkového likéru, ktorý som v druhej várke vyrábala práve z rumu. A teraz si to skúste predstaviť. Maková sušienka natretá domácim višňovým lekvárom riedeným trnkovým likérom na báze rumu. Tohtoročnú jeseň trniek nazbieram viac. Oveľa, oveľa viac.

Fotopostup

Keď sa vám podarí spracovať ho do štádia, že misa bude plná kúskov čierno-šedej hmoty, vysypte ju na dosku. A mieste a mieste a mieste a mieste.
Keď sa vám podarí spracovať ho do štádia, že misa bude plná kúskov čierno-šedej hmoty, vysypte ju na dosku. A mieste a mieste a mieste a mieste. Nevzávajte sa!
spozaplota-recept-makove-susienky-vykrajovanie
Nie príliš tuhé cesto klasicky rozvaľkáte na tenký plat a vykrajujete. Alebo ho pred uložením do chladničky vytvarujete do krátkych valčekov s priemerom 3 – 5 cm, podľa toho, aké veľké piškóty chcete mať.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spozaplota-recept-makove-susienky-upecene
Temné srdcia pečením zosvetleli, prvá várka sušienok rozvoniava a je pripravená na ochutnávku.
spozaplota-recept-makove-susienky-lekvar
Spomenula som si na trik, ktorý sme používali v northamptonskej kuchyni na riedenie  lekváru. Rum.

 

 

Krém vyrobíte z 2 dcl mlieka, a to tak, že deci mlieka date variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka rozmiešate Zlatý klas a zmes vlejete do horúceho mlieka a riadne miešate, kým nezhustne. Zhustne celkom rýchlo a riadne, čo som nečakala.
Krém vyrobíte z 2 dcl mlieka, a to tak, že deci mlieka dáte variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka rozmiešate Zlatý klas a zmes vlejete do horúceho mlieka a riadne miešate, kým nezhustne. Pridáme maslo vymiešané s práškovým cukrom a vyšľaháme dohladka.
spozaplota-recept-makove-susienky
Hotovo! Sušienky sú pripravené na jedenie, a pozor, na jednej strane sú vďaka maku sú riadne sýte a na druhej strane môžu byť vďaka lekváru aj mierne alkoholické.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *