Makové sušienky s citrónovým krémom

Makové sušienky potešia milovníkov maku a lineckého pečiva. Ich prípravu zvládne aj začiatočník, a okrem toho, že strašne dobre chutia, znesú aj dlhšie skladovanie.

Suroviny:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky (ja som mala hrnček s objemom 250 ml)
  • 1 hrnček kryštálového cukru (môže byť aj menej)
  • 250 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 1 prášok do pečiva
  • 200ml kyslej smotany
  • 200 g mletého maku

Pracovný postup

Všetky suroviny som zmiešala rukami, kým som nezískala hladké cesto. Ak máte napríklad polohrubej múky menej, dosypte hladkou. Cesto sa hnetení spočiatku skôr mrví ako lepí. Spracovala som teda postupne niekoľko menších gulí cesta, ktoré som potom spojila. Chce to trošku vytrvalosti.  Ak sa cesto ozaj nelepí a nelepí, tak pridajte trošku mlieka. Hotové cesto dám na hodinku – dve do chladničky, potom ho klasicky rozvaľkám na tenký plát a vykrajujem ako linecké pečivol Pracujte, kým cesto nie je hladké a kompaktné. Pečiem 10 minút pri 160°C, ale nezabudnite si čas a teplotu odladiť podľa svojej rúry.

Citrónový krém

Krém som pripravila z 2 dcl mlieka. 1 deci som dala variť s trochou cukru, v druhom deci mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Túto zmes som vliala do horúceho mlieka s cukrom a za stáleho miešania varila, kým krém nezhustol.

120 g masla som vymiešala do peny s práškovým cukrom a spojila s vychladnutým pudingom. Nakoniec som do krému pridala postrúhanú citrónovú kôru, trošku citrónovej šťavy a krém som riadne vyšľahala.

Nebojte sa lekváru

Ako som tak lepila prvé makové srdiečka citrónovým krémom, začala som špekulovať, akú alternatívu z domácich surovín by som mohla vymyslieť.

Domáce citróny nemáme, domáca pálenka mi je nanič, domáce lekváre máme … ach, veď my máme višňový lekvár! Je niečo lepšie ako kombinácia maku a višní? No tak napríklad, ešte by to mohol byť višňový lekvár doladený kvapkou rumu.

Obe verzie sušienok boli vynikajúce. Citrón a mak, rovnako ako mak a višne, sú kombinácie chutí stvorené priamo v nebi. Ak si neviete vybrať, tak ako ja, odporúčam urobiť obidve verzie, aby vám nebolo ľúto, že ste neurobili tú druhú.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.