Ako zužitkovať staršie pečivo

Milujem čerstvé pečivo, voňavé, chrumkavé a mäkučké zároveň. Pravdaže, žiadne pečivo nevydrží ako práve z pece vytiahnuté večne, a aj u nás stane, že riešime dilemu medzi srdcom a rozumom, alebo inak povedené, medzi chuťou pustiť sa do čerstvého chleba alebo najprv dojesť zodpovedne zvyšok chleba staršieho. Väčšinou to skončí chlebom vo vajíčku alebo hriankami.

Toto leto som ale dostala dva zväzky petržlenu aj s vňaťou, pretože petržlen treba v hriadke jednotiť. Čo spravím s minipetržlenmi samotnými ešte uvidím, vňať som hneď aj otrhala zo stoniek do misky. Časť som zamrazila na neskoršie použitie pri varení, druhú časť som použila na delikatesu, ktorú poznám ešte z northamptonskej kuchyne, kde som môjho šéfa dovádzala do zúfalstva svojou roztržitosťou.  Zato si však dodnes pamätám, že ak chcem hromadu vňate nasekať nadrobno v mixéri, musím lístočky najprv otrhať zo stonky, aby som nevyskratovala mixér.

Recept na cesnakové maslo

Otrhajte zo stonky lístočky petržlenu a vložte ich do mixéru. Posekajte na drobno, ale nevadí, ak ostanú aj väčšie kúsky. Pridajte cesnak, ktorý môžete ale nemusíte pretlačiť cez lis a pridajte aj kvalitný olivový olej podľa potreby, asi tak pol deci až deci. Ide len o to, aby sa vytvoril objem hmoty na mixovanie. Mixujte a vytvorte nahrubo nasekanú kašu. Pridajte maslo, je fajn ak je izbovej teploty. Mixujte ešte pár sekúnd, kým nezískte tak hladké maslo, ako chcete. Ja osobne soľ do tejto zmesi nepridávam, radšej osolím chleby s maslom neskôr pred pečením.

Čo sa týka množstva jednotlivých surovín, ja som použila vňať z jedného štedrého zväzku petržlenu, celú hlávku cesnaku a jedno celé maslo. To však vôbec nie je podstatné, pracujte s tým, čo máte, ide o to, aby ste spracovali zbytky. Takže sa môže stať, že raz bude vaše cesnakové maslo zelenšie, inokedy svetlejšie a cesnakovejšie, verím však, že vám bude chutiť stále rovnako dobre.

Príprava cesnakového masla, vrátane otrhania lístkov a preloženia do skladovacích nádobiek, trvá maximálne 15 minút, pričom najdlhšie trvá práve to otrhávanie. Maslo môžete buď uložiť do chladničky alebo do mrazničky na neskoršie použitie. Pri skladovaní v mrazničke odporúčam použiť skôr fóliu ako umelohmotný téglik, bude sa vám s maslom neskôr lepšie pracovať.

Môžete aj, ak práve máte doma starý chlieb, štedro natrieť krajce toho chleba cesnakovým maslom a vložiť na pár minút do rúry so zapnutým horným ohrevom.

A ešte jeden tip. Tie natreté krajce chleba nemusíte hneď opekať a jesť. Môžete ich uložiť na fóliu natiahnutú na tácke a vložiť do mrazničky. Keď budú zmrazené, pozbierate ich a naukladáte na seba do vrecúška a uložíte tak, aby vám v mrazničke zaberali primeraný priestor. Neskôr vždy, keď budete potrebovať, len vytiahnete z mrazničky potrebný počet krajcov a opečiete v grile do chrumkava. Získate tak veľmi rýchlo veľmi chutné rozpečené chleby ku šalátu, mäsu alebo len tak na rýchlu večeru.

Pravdaže, takto si môžete vyrobiť akékoľvek iné bylinkové maslo, alebo namiesto chleba použiť rohlíky či iné pečivo. Dokonca sa dá použiť aj pečivo menej vzhľadné, neúplné krivoľaké krajčeky, ktoré môžu slúžiť ako megakrutóny alebo chutná príloha ku hrachovej, špenátovej, mrkvovej či pikantnej paradajkovej polievke.

Takéto spracovanie cesnaku a petržlenovej vňate je výborný spôsobom ako spracovať zbytky alebo prebytky surovín, pomáha šetriť zdroje a nevyhadzovať staršie zvyšky jedla. Ak sa však rozhodnete vyrobiť si toto maslo len tak, pretože si chcete urobiť takúto zásobu, vybehnite na najbližšiu tržnicu a smelo do toho.



P.S.: Ak chcete vidieť viac fotiek a priebežne sledovať, ako sa nám darí, sledujte našu fb stránku alebo môj instagram. A nehanbite sa nám napísať ?

FB  Instagram_App_Large_May2016_200 icon-email-circle spolupraca_spozaplota


Prečítajte si viac príbehov a receptov!

Prvý rok spoza plota. Čo všetko sa zmenilo | Príbehy spoza plota | Recepty spoza plota

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *